Isarescu: sistemele fiscale, ciuruite de o lunga lista de exceptii

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 14:55
1523 citiri
Isarescu: sistemele fiscale, ciuruite de o lunga lista de exceptii

Sistemele fiscale din Romania sunt "ciuruite" de o lunga lista de exceptii, care scad eficienta incasarilor bugetare, iar acestea sunt extrem de reduse pentru cata bogatie se crede ca exista in tara, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax.

Isarescu a explicat ca nefiscalizarea terenurilor sau fiscalizarea intr-o masura foarte redusa a fost unul dintre motivele care au condus la boom-ul imobiliar.

"In 2000 am propus sa se impoziteze pamantul. Mi s-a spus ca nu se poate, este an electoral. Nefiscalizarea pamantului a fost una din sursele boom-ului imobiliar.

De-aia ne uitam jenat la pamanturile de pe marginea soselelor din Romania, care nu arata deloc bine, sunt campuri nelucrate, care asteapta castiguri speculative", a spus Isarescu, care a mentionat ca proprietatile au fost si au ramas defectuos impozitate.

Seful bancii centrale a afirmat ca Romania are in prezent o economie nefiscalizata de circa 20-25% din PIB.

"Ea este introdusa in PIB-ul Romaniei. De aceea, cand raportam venituri de 30% din PIB, cifra nu este de 30%, cifra corecta, daca dam la o parte zona nefiscalizata rurala, ar trebui sa fie 40%.

Dar aceasta zona nefiscalizata beneficiaza de serviciile statului", a explicat guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, #sistem, #fiscal, #incasari, #bugetare , #stiri Mugur Isarescu