Isarescu: Sistemul bancar nu este cartelizat

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 16:57
1502 citiri
Isarescu: Sistemul bancar nu este cartelizat

Sistemul bancar din Romania nu este cartelizat, dar are defectiuni in functionare si este supus unor presiuni generate de incertitudinile existente pe plan local si de discutiile "nesfarsite" din plan politic si social, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Eu nu cred ca sistemul bancar este cartelizat, dar, intr-adevar, functionarea lui are defectiuni, ca sa numesc asa, si este si el presurizat de incertitudinile care sunt in aceasta tara si discutiile nesfarsite pe scena politica, pe scena sociala. Toate aceste incertitudini se transmit in costuri suplimentare", a spus Isarescu la emisiunea " Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Intrebat ce face BNR, cu ce presiune vine asupra bancilor, pentru ca dobanzile sa scada, Isarescu a afirmat: "Nu vedeti ce facem?! Facem anumite lucruri pentru care suntem criticati sau neintelesi, ca sa fiu delicat.

De exemplu, lasam mai mult lichiditate in piata". El a recunoscut ca masurile luate de BNR pentru reducerea dobanzilor nu functioneaza, dar nu crede ca acest lucru se intampla deoarece sistemul este monopolizat sau cartelizat.

"Eu cred ca este o atmosfera generala, nu foarte sanatoasa pentru activitatea de creditare. Si cred ca ea va fi depasita. Treptat veti vedea ca si dobanzile vor scadea.

Platim un cost al acestei ajustari prin majorarea impozitelor, dupa ce la inceputul anului 2009 s-a spus ca nu mergem pe aceasta cale a majorarii impozitelor. Uitati ca s-au majorat si accizele in 2009 si TVA in 2010!

Toate acestea au creat intarzieri, nelamuriri, si in activitatea bancara", a spus guvernatorul bancii centrale. La un comentariu ca bancile transfera costul creditelor neperformante catre imprumuturile "bune", Isarescu a raspuns: "Si dumneavoastra ce ati face daca constatati ca aveti multe credite neperformante?

Credeti ca in momentul actual ceea ce trebuie sa faca Romania este sa incurajeze neplata, vorbind de Ordonanta 50, ca un fel de scapare de datorii pentru ca bancile au facut anumite excese?".

El a spus ca o economie se redreseaza pe baza de disciplina, iar debitorii trebuie sa-si plateasca datoriile. "A transmite mesaje de tipul "prin OUG 50 este posibil ca sa scapam de datorii" este o mare greseala pentru Romania. Nu asa iesim din recesiune", a concluzionat Isarescu. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#mugur isarescu, #sistem bancar, #defectiuni, #bnr , #stiri Mugur Isarescu