Isarescu: Soliditatea economiei de piata si a democratiei consta in soliditatea institutiilor

Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:01
1577 citiri
Isarescu: Soliditatea economiei de piata si a democratiei consta in soliditatea institutiilor

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a spus, joi, la Academia Navala Mircea cel Batran (ANMB) din Constanta, ca soliditatea economiei de piata si a democratiei consta in primul rand in soliditatea institutiilor statului.

Isarescu a mentionat, totodata, ca el nu crede in oameni providentiali, ci in institutii si perseverenta.

"Eu nu cred in miracole, cred in personalitati, (...) dar nu cred in oameni providentiali. Cred in institutii, in perseverenta, lucrurile mari se fac pas cu pas, gram cu gram. (...) Mi se pare esentiala cooperarea intre Banca Nationala si mediul academic si as vrea sa implicam si sa consultam si alti actori institutionali. Soliditatea unei economii de piata si a unei democratii consta in primul rand in soliditatea institutiilor. (...)

Cand se vor consolida toate institutiile, cand le va creste prestigiul, vom vorbi mai putin despre disfunctionalitati", a afirmat Mugur Isarescu in cadrul festivitatii prin care ANMB i-a decernat guvernatorului BNR titlul de Doctor Honoris Causa. Isarescu a facut mai multe comparatii intre activitatea BNR si cea din marina, una dintre ele referindu-se la cum trebuie procedat in momente de criza.

"A prevedea criza nu este o treaba usoara si (...) aici e o mare asemanare cu dumneavoastra, cu marina. Chiar daca vezi furtuna, ce poti sa faci? Sa strigi, sa iesi pe punte si sa urli fugiti sau plecati de aici? A prevedea criza nu inseamna sa o anunti si sa creezi panica (...) datoria sefului este sa calmeze lucrurile chiar daca ele nu dau deloc bine", a spus guvernatorul BNR.

Bancile lui Isarescu sunt ca vapoarele lui Basescu

Acesta a afirmat ca un vapor ar putea fi comparat cu o unitate bancara, mentionand o discutie pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu.

"Un vas (...), ca o banca. Si cineva mi-a spus, si dansul este acum presedintele Romaniei, 'nici nu-ti dai seama, vasul acela avea opt etaje'. Era ca un bloc cu opt etaje. (...) Remarcabil!", a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a vorbit, totodata, despre importanta comunicarii, a politicii monetare si a credibilitatii BNR.

"Ma adresez celor care sunt, sa spunem, din generatia mea. Mai exista vreo cifra de plan astazi? Oare cum se transmit de la centru spre intreprinderi politicile, orientarile? Nimic, nu mai e nimic. Nu-i mai spui ca inainte celui de jos, din teritoriu, ai de produs o suta de camioane, cu atata forta de munca. Asta este trecerea de la sistemul centralizat, planificat, la economia de piata.

Piata, chiar ea a devenit asa, pentru multa vreme in Romania, un fel de mistica. Ce o fi aia piata, unde, cine stabileste pretul, cine-i cererea, oferta? (...) Toate astea se fac prin comunicare si pentru asta, canalul de comunicare, transmisia politicii monetare si credibilitatea Bancii Centrale sunt esentiale", a afirmat Mugur Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu, #politica monetara, #soliditate economie , #stiri Mugur Isarescu