Isarescu spune ca deficitul extern din acest an ar putea cantari mai putin in PIB decat in 2007

Marti, 12 Februarie 2008, ora 09:59
997 citiri
Isarescu spune ca deficitul extern din acest an ar putea cantari mai putin in PIB decat in 2007

Deficitul de cont curent al Romaniei "se va reduce usor in acest an" fata de nivelul din 2007, estimat de BNR la 14,2% din produsul intern brut (PIB), a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la un seminar organizat de CFA, potrivit The Money Channel."Vedem o usoara reducere a deficitului de cont curent in 2008. in orice caz, nu mare. PIB-ul de anul trecut, calculat in euro, a fost ajutat de aprecierea leului. Chiar daca lucram cu medii, pe baza de bun simt ne dam seama ca media pe acest an va fi inferioara mediei de anul precedent. si atunci PIB-ul in euro va fi influentat negativ", a mai declarat Isarescu, prezent la un seminar pe tema perspectivele unei recesiuni globale in 2008.

Declaratiile sefului bancii centrale vin dupa cele asemanatoare ale viceguvernatorului BNR Cristian Popa, care aprecia, saptamana trecuta, ca deficitul de cont curent "ar trebui sa se plafoneze in acest an ca pondere in PIB sau chiar sa se restranga".

Celalalt viceguvernator al bancii centrale, Eugen Dijmarescu, explica, la mijlocul lunii trecute, ca o eventuala scadere a ponderii in PIB a deficitului de cont curent s-ar putea datora exporturilor mai mari ca efect al importurilor de tehnologie din perioada precedenta, mentinerii la un nivel inalt a investitiilor straine directe si deprecierii leului.

Oficialii BNR au facut referire la statisticile care arata un ritm sustinut de crestere - de peste 20% - al exporturilor de masini si echipamente, peste media avansului livrarilor la export pe ansamblul economiei.

Pe de alta parte, observatori straini, precum agentiile de rating, au estimari pesimiste in aceasta privinta. Analistii Fitch vad o adancire a deficitului de cont curent al Romaniei la 17,5% din PIB in 2008.

In primele 11 luni din 2007, deficitul de cont curent s-a adancit cu 72,6% fata de acelasi interval din 2006, la 15,3 miliarde euro, valoare ce reprezinta circa 13% din PIB-ul estimat pentru anul trecut.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.