Isarescu: Taiatul venelor nu e o metoda eficienta de reducere a inflatiei

Marti, 07 Iunie 2011, ora 23:31
1817 citiri
Isarescu: Taiatul venelor nu e o metoda eficienta de reducere a inflatiei

"Taiatul venelor nu e o solutie pentru reducerea inflatiei", a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In opinia acestuia, inflatia este un fenomen complex care nu tine doar de tiparirea de bani.

 

Asa cum taiatul venelor pentru a diminua volumul de sange nu mai este considerata o metoda eficienta in medicina moderna pentru vindecare, si reducerea masei monetare s-a dovedit ineficienta pentru scaderea preturilor, sustine seful bancii centrale.

Guvernatorul a explicat ca, in timp, abordarile economice cu privire la sursele inflatiei au devenit mult mai complexe. Spre exemplu, a spus acesta, s-a descoperit cat de importante sunt veniturile publicului, distribuirea lor si concentrarea acestora in evolutia inflatiei.

Isarescu apreciaza ca nu este corect sa se spuna ca inflatia din Romania apare pentru ca BNR tipareste bani, deoarece nu avem o crestere exploziva a numerarului.

"Banca Nationala tipareste bani, iar numerarul este numai o bucatica din masa monetara din Romania. Si, cu toate acestea, cuvantul se foloseste: inflatia apare pentru ca Banca Nationala tipareste bani... Nu este deloc corect sa folosesti pentru Romania din acest moment, pentru ca chiar nu avem o crestere a numerarului exploziva", a spus Isarescu.

Citeste continuarea pe ziare.com

#mugur isarescu, #inflatie, #reducere inflatie, #tiparire bani, #BNR , #stiri Mugur Isarescu