Isarescu: Target2, inca un pas spre euro

Luni, 04 Iulie 2011, ora 13:25
1466 citiri
Isarescu: Target2, inca un pas spre euro

BNR a lansat luni dimineata sistemul de plati in euro Target2 Romania, considerat de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, "un pas in directia adoptarii euro", in primele trei ore de functionare fiind operate transferuri de 24 de milioane de euro.

"In ianuarie 2010, BNR a decis ca si Romania sa se conecteze la acest sistem inainte de a adopta moneda euro, urmand exemplul altor state membre din afara zonei euro.

In prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia si Marea Britanie nu sunt conectate la Target2", a spus Isarescu in cadrul unei conferinte de presa, citat de Mediafax.

Potrivit guvernatorului BNR, implementarea unei componente nationale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adopta moneda unica.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost infiintat de bancile centrale din zona euro la sfarsitul anilor '90, prin interconectarea a 17 sisteme nationale.

Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2, dezvoltat in 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plati nationale, dar tehnic este dezvoltat si operat de bancile centrale din Germania, Franta si Italia.

Platile in euro sunt operate prin sistemul Target 2 Romania de Alpha Bank Romania, ATE Bank Romania, CR Firenze Romania, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Feroviara, Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi Romania, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank Romania, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania, UniCredit Tiriac Bank.

Isarescu a explicat ca cele 22 de banci care participa in prezent la acest sistem beneficiaza de avantaje precum decontari imediate, costuri mai reduse si eficienta mai mare atat pentru platile nationale, cat si transfrontaliere.

"Prin introducerea acestui sistem, BNR a raspuns atat necesitatilor bancare, cat si necesitatilor mediului de afaceri, sistemul oferind un canal sigur, rapid si eficient pentru procesarea interbancara a platilor", a spus Isarescu. 

#adoptarea euro, #bnr, #euro, #isarescu, #mugur isarescu , #stiri Mugur Isarescu