Isarescu: Tinta 2015 de aderare la euro e ambitioasa

Joi, 05 Mai 2011, ora 16:29
1383 citiri
Isarescu: Tinta 2015 de aderare la euro e ambitioasa

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca tinta de aderare la euro, 2015, chiar daca este una ambitioasa, poate sa fie un semnal atat de continuare a reformelor, cat si un catalizator care sa duca la accelerarea reformelor

"2015, chiar daca este o tinta ambitioasa, poate sa fie un semnal atat de continuare a reformelor, cat si un catalizator. Catalizator in sensul definitiei chimice de ceva care sa accelereze reformele, fara sa creeze alte probleme. Deci un lucru bun", a spus Isarescu.

El a declarat ca o eventuala schimbare a datei ar fi generat discutii fara fond.

"Mai spun un lucru cu toata taria, ca 2015 nu si-a epuizat toate valentele. Intr-adevar, daca te uiti la aspectele tehnice, pe zi ce trece devine tot mai greu de atins, dar nu numai acest lucru inseamna a stabili o tinta.

Valentele unei tinte, chiar daca la un moment dat, fiind foarte ambitioasa, nu mai este realista, valentele unei tinte este de mobilizare, in sensul ca reformele, sau multitudinea de pasi corecti care trebuie facuti intr-o directie, sa fie asigurate si eu cred ca 2015 din acest punct de vedere nu si-a epuizat valentele, ci dimpotriva.

O schimbare a datei ar fi generat discutii nesfarsite in probleme fara fond, ca e 2016, ca e 2017, si nu ar fi facut altceva decat sa dea apa la moara celor care spun ca mai avem timp, hai sa relaxam, sau sa mai faca si altii", a spus Mugur Isarescu.

De asemenea, el a declarat ca o eventuala schimbare a datei ar trebui fundamentata de catre un grup mare de experti.

"Este o data ambitioasa (2015, n.r.), ca sa folosesc un singur cuvant, dar pentru ca am citit mai multe interpretari legate de aceasta data vreau sa va spun ca ea este veche de ani buni. Este veche de vreo trei ani, iar Guvernul nu a facut altceva decat sa hotarasca sa nu o schimbe.

Imi vine acest aspect, pe care inteleg ca nu vreti sa il discutam: daca o schimbam, cu ce alta data fundamentata o schimbam si cine era in masura sa o fundamenteze. Probabil ca doi, trei experti adunati la Money Channel si dand cu banul cam cum e, 2016 sau 2019, sau eu stiu... Deci. o fundamentare nu se poate face decat in baza unei analize facute de catre un grup mare de specialisti. pentru ca aici si aspectul cultural este foarte important", a declarat Isarescu.

El a salutat hotararea guvernului de a forma un comitet interministerial, guvernamental, condus la nivel inalt, ca sa aiba si forta de pentrare in decizii si care sa analizeze aceasta problema.

#isarescu, #tinta aderare zona euro, #adoptarea euro , #stiri Mugur Isarescu