Isarescu vrea ''dezlegarea'' ROBOR de taxarea activelor: Insistam pentru ca este atac la independenta bancii centrale

Marti, 12 Februarie 2019, ora 17:15
1534 citiri
Isarescu vrea ''dezlegarea'' ROBOR de taxarea activelor: Insistam pentru ca este atac la independenta bancii centrale
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat in marti ca Banca Centrala insista ca, in cazul OUG 114, sa aiba loc o "dezlegare" a ROBOR de taxa pe active, pentru ca reprezinta un atac la adresa independentei bancii centrale.

"Este cu doua taisuri, ca sa spunem asa, dezlegarea ROBOR-ului de aceasta ordonanta. Dezlegarea ROBOR-ului de taxa pe active este altceva. Si pentru asta insistam, pentru ca este atac la independenta bancii centrale. Avem deja sesizari de la Banca Centrala Europeana si nu raspunde sau incalca Tratatul Unional. Si la asta nu avem incotro. Am solicitat in mod expres ministrului de Finante sa gaseasca o solutie. Exista, deci nimeni nu contesta dreptul Guvernului de a impozita inclusiv bancile. Peste tot in Europa cand s-a facut nu s-a facut legat de rata de politica monetara, ca pana la urma ROBOR-ul este o parte a politicii monetare", a spus Isarescu.

El afirmat ca, in cazul in care se doreste decuplarea ROBOR-ului de acordarea de credite, este posibil ca bancile sa perceapa alte tipuri de costuri.

"Intrebarea daca prin Ordonanta 50 se poate rupe ROBOR-ul de ce? Inteleg ca ar trebui sa se rupa de acordarea de credite. Cu alte cuvinte, referintele la creditele de consum, cele care dor atat de mult acum. Domnule, populatia simte ca ROBOR-ul este prea mare si din cauza ca ROBOR-ul este prea mare creditul este scump. Este o perceptie corecta, dar noi va putem spune din experienta ca, daca conditiile de creditare nu se imbunatatesc, ROBOR-ul poate sa scada si bancile, ca de aia sunt banci, o sa perceapa alte tipuri de costuri. Acesta poate sa o dezvolte domnul prim-vice, dar sa nu cobim. Da. Aceasta schimbare a referintei prin schimbarea Ordonantei 50 este sa zicem singura solutie daca ROBOR-ul doare, sa spunem, nu este cea mai buna. Pentru ca Ordonanta 50 a fost introdusa in urma unei recomandari europene ca la credite acordate populatiei si la creditele ipotecare sa se faca o conexie cu un indicator de piata", a afirmat Isarescu.

El a explicat ca prin aplicarea ordonantei 114 dobanzile la depozite vor scadea, iar taxarea activelor bancare s-a facut "la gramada".

"Sunt taxate si activele bancare reprezentand rezervele minime obligatorii pe care bancile le fac la Banca Nationala, ca de aia se numesc obligatoriu, ca sa pastreze un minim de lichiditate, pentru ca prin banci se fac platile in economie. Deci aia este o obligatie, nu este un avantaj. S-a pus taxa la gramada si pe titlurile de stat, pe care bancile le cumpara, adica imprumuturile pe care le da statului roman, si pe Prima Casa. Intre propunerile Bancii Nationale de imbunatatire este nu numai cuplarea de ROBOR, dar si scoaterea cel putin a acestor trei active din bilantul bancilor din procesul de taxare. Ordonanta 114 asa cum este, descurajand creditarea, va descuraja si mai mult ratele la depozitele bancare. Investitiile pe cale de consecinta", a declarat Isarescu.

De asemenea, senatorul Daniel Zamfir i-a spus guvernatorului BNR ca institutia a ratat in fiecare an tinta de inflatie si l-a intrebat pe Mugur Isarescu daca ar fi putut folosi profitul din 2009 pentru a atinge tinta de inflatie. Daniel Zamfir a afirmat ca profitul a fost folosit, printre altele, ca guvernatorul sa-si dea bonus.

"Domnule presedinte, noi dam 80% din profit bugetului statului. 80% din profitul nostru in fiecare an este dat bugetului statului. Suntem unii dintre cei mai mari contribuabili. Nu toate bancile centrale fac asta. Puteti sa verificati oriunde. Suntem un contribuabil permanent. Suntem singura banca centrala care are un asemenea impozit pe profit. Restul banilor de 20% se dau conform legii pe care o aveti probabil in fata dumneavoastra si o cunoasteti, se dau pentru capitalizarea bancii, pentru fondul de rezerva si pentru stimularea salariatilor. Cifra aceea pe care o aveti dumneavoastra nu era pentru noi", a spus Isarescu.

El a mai declarat ca cifrele despre profiturile bancilor prezentate de senatorul Zamfir nu sunt reale si ca au existat 4 sau 5 ani de pierderi masive in sistemul bancar, iar statul roman fata de Europa nu a dat un cent pentru capitalizarea bancilor.

"Faptul ca intr-un an trei banci, dintre care o banca romaneasca, Banca Transilvania, au avut profituri mai mari, si intr-adevar EBA s-au situat pe primul loc, nu inseamna sa exageram. A fost un singur an. In colo, sa vedeti, suntem pe locul 4, 8, 14, in ceea ce priveste profitabilitatea. De ce raspanditi repetat in opinia publica acest neadevar? Nu este adevarata ideea cu profiturile mari", a spus Isarescu.

Senatorul Daniel Zamfir i-a mai cerut guvernatorului sa detalieze despre cumpararea de titluri de stat de catre FNI in perioada in care Mugur Isarescu a fost premier. Guvernatorul a afirmat ca nu isi aminteste despre acest aspect si ca cel mai indicat ar fi Decebal Traian Remes, ministru de Finante in perioada respectiva.

#Isarescu ROBOR, #Isarescu ROBOR Parlament , #stiri Mugur Isarescu