Joseph Stiglitz: Tarile mici au sanse mai mari sa depaseasca usor criza

Marti, 26 Mai 2009, ora 13:06
1267 citiri
Joseph Stiglitz: Tarile mici au sanse mai mari sa depaseasca usor criza

Peste 150 de bancheri, oameni de afaceri si politicieni au ascultat discursul profesorului Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie, prezent la Forumul Central si Sud-Est European. Temele adordate de Stiglitz au fost criza economica, consecintele ei si solutiile de depasire.

La intalnirea cu Stiglitz au mai participat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu si fostul ministru de finante Varujan Vosganian.

Stiglitz a prezentat radiografia colapsului economic atat din perspectiva americana, dar si din cea europeana, focusand pe Romania. Profesorul a aratat ca tara noastra se numara printre statele care nu sunt afectate atat de puternic de criza financiara internationala.

"Problemele aici nu sunt chiar atat de severe. Masurile si reglementarile din sistemul bancar au fost bune", a spus Stiglitz, mentionand ca unul dintre avantaje a fost rata de curs de schimb flexibila.

Joseph Stiglitz a precizat ca flexibilitatea cursului de schimb scade odata cu cresterea imprumuturilor in moneda locala. In opinia sa bancile vor continua sa retraga banii, indiferent de intelegerile pe care le-au incheiat cu banca nationala sau cu autoritatile abilitate. El a explicat ca bancile-mama vor prefera sa piarda pe “pietele periferice”. Stiglitz considera ca Romania are spatiu sa reduca dobanzile ca masura de stimulare a economiei.

Laureatul premiului Nobel a atras atentia ca aceasta criza nu este una in forma de “V”, ci una de stagnare la nivelul unde s-a prabusit. Ca solutie la criza Stiglitz considera ca trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile responsabile.

“Pietele nu se autoajusteaza, cel putin nu in timp suficient”, a mai spus economistul.

“Lectia pentru urmatoarea criza este ca ar trebui sa planificati oricand o criza. Economia de piata este un sistem foarte instabil. Este nevoie de un rol puternic al guvernului in administrarea pietii si in stabilirea regulilor jocului. Trebuie sa aveti politici anti-ciclice, sa va asigurati ca baloanele nu cresc si ca nu apar cele mai grave consecinte ale acestor baloane.  Inca suntem intr-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem in cadere libera ", a mai spus Joseph Stiglitz.

Cat priveste stadiul crizei, Stiglitz considera ca "e inca foarte grav". El a mai precizat ca rata somajului va continua sa creasca si ca primele semne de revenire vor veni abia in 2011.

Fondul Monetar International nu a impus Romaniei alte conditii decat acelea pe care autoritatile romane doreau sa le indeplineasca, a mai declarat Joseph Stiglitz. Tara noastra are un accord de finantare externa in valoare de 20 miliarde euro, coordonat de FMI, la care participa si Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si alte institutii internationale.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a impartasit opinia lui Joseph Stiglitz potrivit careia tarile mici ar putea avea sanse mai mari de a face fata crizei financiare.

"Sunt de acord ca tarile de dimensiuni mici pot naviga mai bine, desi pot la fel de bine sa fie afectate mai mult", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a sustinut si opinia lui Stiglitz fata de importanta stabilitatii financiare, desi a aratat ca, in calitate de bancher central, considera ca o prioritate stabilitatea preturilor. "Cred ca este necesara o stabilitate financiara pentru a avea un echilibru, desi ca bancher central consider ca stabilitatea preturilor reprezinta principala preocupare. Stabilitatea preturilor sustenabila nu poate fi atinsa pe termen lung fara o stabilitate financiara", a spus Isarescu.

Joseph Stiglitz, fost Prim VicePresedinte si Economist Sef al Bancii Mondiale, fost Presedinte al Comitetului de Consilieri Economici in Administratia Clinton, consilierul economic al Presedintelui Obama este laureat al Premiului Nobel pentru economie.

Material publicitar

#criza, #forum, #isarescu, #somaj , #stiri Mugur Isarescu