Lazaroiu: Basescu nu a indemnat pe nimeni sa plece din tara, dar nici nu ii poate opri

Vineri, 13 August 2010, ora 00:35
1271 citiri
Lazaroiu: Basescu nu a indemnat pe nimeni sa plece din tara, dar nici nu ii poate opri

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu considera ca declaratiile presedintelui Traian Basescu  in privinta romanilor plecati la munca in strainatate au fost rastalmacite si ca aceasta plecare poate fi privita si ca o investitie pe termen lung.

"Declaratiile presedintelui au fost deformate, presedintele nu a indemnat pe nimeni sa plece. Dar presedintele nici nu ii poate opri pe romani, care si-au castigat dupa 1990 dreptul la libera circulatie.

Oamenii se duc unde e mai bine. Sigur, statul incearca sa ia masuri sa nu investeasca in ei, in educatie lor, si apoi sa ii piarda. (...) Unii dintre ei au un plan clar de reintoarcere in tara", s-a aratat convins consilierul preziential, invitat joi la TV Ziare.com.

In opinia sa, se poate spune ca Romania investeste in medici si ei pleaca, dar se poate gandi si altfel, in cazul in care acestia parasesc tara doar pentru o perioada.

"Ei se duc in tarile respective, care sunt bineinteles mai dezvoltate, au acolo acces la tehnologie moderna, dar cand se vor reintoarce, pentru ca noi speram ca 60-70% dintre cei plecati se vor intoarce in 5-10 ani, se poate spune ca statul a facut o investitie in acesti oameni. (...)

S-ar putea ca in 5-10 ani sa se dovedeasca o investitie", a explicat consilierul prezidential, intreband retoric "ce s-ar vrea, sa fim ca pe vremea lui Ceausescu, sa le retragem pasapoartele?".

Intrebat de un cititor daca devalorizarea monedei nationale nu ar fi o solutie mai buna decat taierile de salarii si disponibilizarea bugetarilor, Lazaroiu a afirmat cu tarie ca acesta este "salariul cel mai prost, de groaza", chiar daca poate exportatorii ar avea de castigat, pentru cele mai multe firme consecintele ar fi dramatice.

Consilierul prezidential pare sa impartaseasca opinia sefului statului potrivit caruia cei care au acum probleme financiare ar trebui sa incerce sa isi caute o slujba in plus.

"A fost o frenezie a creditelor, acum si bancile si clientii sunt intr-o situatie dificila. (...)Recomandarea ar fi sa existe o negociere intre clienti si banci, pentru ca si unii si altii sunt intr-o situatie dificila. (...) Increderea e foarte scazuta, dar creditele trebuie platite, iar cei care au dificultati ar trebui sa incerce sa isi mai gaseasca o slujba, iar cei care si-au pierdut locul de munca sa incerce in mod real sa isi caute de lucru", a propus acesta.

Scandalul brandului turisti: un subiect umflat de presa

Intrebat de ce nu a mai participat seful statului la Expozitia mondiala de la Shanghai si ce parere are despre scandalul frunzei din noul brand turistic, recent lansat de ministrul Turismului, Elena Udrea, Sebastian Lazaroiu a raspuns:

"A fost o chestiune de program al presedintelui, de aceea nu a mai putut merge. Nu am urmarit scandalul brandului de tara, am fost plecat, mi s-a parut un subiect foarte mult umflat de presa. Mi s-a parut mai degaraba un subiect pentru ca era vara si nu aveam alte subiecte. Mi se pare o poveste".

Un raspuns similar a dat consilierul prezidential si cu privire la acuzatiile Opozitiei la adresa FMI si BNR, care ar face "campanie electorala" in favoarea actualei puteri prin sprijinul oferit si declaratiile pozitive la adresa Guvernului Boc.

"E o tampenie. FMI si BNR sunt foarte interesate de masurile de reforma structurala. Ei sunt tehnocrati, experti, de aceea sunt mai detasati, se pot uita din afara, chiar s-a spus ca asta le da o insensibilitate fata de probleme oamenilor(...)

Avantajul de a fi experti si de a privi din exterior e important, pentru ca pot sa vada pe termen lung, nu scurt (...) Intotdeauna ei vor aprecia un guvern care ia masuri impopulare dar care ating structura statului si a bugetului", a afirmat consilierul prezidential.

Nicio sansa ca Mugur Isarescu sa fie premier

Intrebat care sunt sansele ca, din cauza unor tulburari politice majore, de Craciun Romania sa il aiba ca premier pe Mugur Isarescu, consilierul prezidential s-a aratat foarte sceptic in aceasta privinta: "Cred ca Mugur Isarescu a declarat in mai multe randuri ca vrea sa ramana guvernatorul BNR, nu stiu daca s-a razgandit.

Dar a spus de prea multe ori ca vrea sa ramana acolo, incat nu cred ca va accepta vreodata, acum sau mai tarziu, sa fie premier".

#lazaroiu, #basescu, #munca, #strainatate , #stiri Mugur Isarescu