Mai usor cu deprecierea asta

Miercuri, 26 Octombrie 2005, ora 06:25
1157 citiri

Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a iesit saptamana trecuta sa comenteze situatia cursului de schimb, prezicand ca si in 2006 va creste puterea de cumparare a leului (adica va continua aprecierea fata de euro) si ca intrarile de valuta vor continua, intarind leul, mai ales ca atunci va fi liberalizat si accesul strainilor la titlurile de stat. Dijmarescu a insistat insa pe ideea ca e vorba de o evolutie naturala si nu de una indusa de BNR, pentru ca banca centrala nu stabileste cursul de schimb, singurul ei obiectiv fiind reducerea inflatiei.

Ce l-a motivat pe viceguvernator sa faca astfel de previziuni si precizari? In ultima vreme, leul a inceput sa se deprecieze, unii observatori vazand chiar o tendinta in toata regula a speculatorilor de a cumpara euro mizand pe o depreciere a leului, asteptata oricum mai de mult pentru ultimele luni ale anului (capitalurile speculative care se retrag ca si in alte tari est-europene, plus momentul unor plati pentru importuri, plus momentul de scadenta pentru euroobligatiuni in valoare de 300 de milioane de euro). Incurajati de scaderea drastica a dobanzilor la leu, speculatorii ar imprumuta deci ieftin lei ca sa cumpere valuta, ceea ce ar explica recenta depreciere a monedei romanesti.

Alti observatori sustin ca de fapt in spatele intregii miscari se afla BNR, care a intervenit direct in piata, urmarind sa impuste mai multi iepuri. Pe de o parte, ar vrea sa demonstreze ca da roade politica ei de a forta cresterea creditului in lei prin refuzul de a mai absorbi surplusul de bani ai bancilor comerciale. Pe de alta parte, ar vrea sa induca o depreciere a leului, ca sa-i mai linisteasca pe exportatori si in general pe intreprinzatorii care, loviti si de cresterea leului, si de ceata Codului fiscal, au greutati reale sa-si planifice viitorul chiar pe termen foarte scurt.

Disponibilitatea BNR de a lasa leul sa se deprecieze ar explica, in acesta logica, de ce Isarescu a admis ca inflatia pe 2005 ar putea ajunge la 8,3%, in loc de 8%, cum estimase premierul Tariceanu, sau in loc de 7,5%, cat era prognoza initiala. Numai ca o asemenea interpretare deranjeaza evident banca centrala, care e firesc sa se teama din principiu de o depreciere abrupta a leului, urmata de un nou salt al inflatiei. Asa incat declaratiile lui Eugen Dijmarescu vin sa linisteasca spiritele si, firesc din partea unui oficial al BNR, sa influenteze piata. Paradigma nu s-a schimbat: ramanem pe aprecierea leului si pe dezinflatie, nu ne-am intors la depreciere si la inflatie.

Cat despre avertismentul de curand ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, ca o apreciere nominala in continuare a cursului de schimb e nesanatoasa pentru economie, daca nu e sustinuta de cresterea productivitatii, sensul lor nu e ca banca centrala vrea sa impinga leul in jos, ci doar ca excesul de capitaluri speculative dauneaza economiei. In rest, vicele Dijmarescu a vorbit destul de clar despre ce trebuie sa astepte exportatorii de la BNR, repetand ca o firma care vrea sa fie competitiva n-are decat sa-si imbunatateasca productivitatea, nu sa astepte ca leul sa slabeasca.

Business Magazin