Mugur Isarescu, bun de Presedinte din 2014?

Luni, 23 Mai 2011, ora 23:08
3116 citiri
Mugur Isarescu, bun de Presedinte din 2014?

"Mugur Isarescu reprezinta cu siguranta o solutie demna de luat in considerare, mai ales daca avem in vedere experienta ca prim ministru din urma cu un deceniu", a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro. De aceeasi parere este si Stefan Vuza, care spune ca Isarescu se numara printre primele zece preferinte ale romanilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Mugur Isarescu se afla la conducerea BNR din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator al unei Banci Centrale din lume.

Oficial Romania a iesit din recesiune. Cu toate astea, inflatia este la un nivel ridicat, iar lupta BNR impotriva acesteia prin mecanismul cursului de schimb poate avea un impact direct asupra exporturilor.

Potrivit omului de afaceri Stefan Vuza, Romania nu a iesit din recesiune si nici nu va iesi in urmatorii 2 ani. In opinia acestuia, BNR nu trebuie sa “se joace” cu economia Romaniei.

Pe de alta parte, omul de afacrei Silviu Prigoana spune ca rolul BNR este acela de a echilibra si a stabiliza cursul valutar.

O mare parte din banii de la FMI s-au dus la BNR pentru programul de stabilizare al cursului valutar.

"BNR are niste acorduri semnate cu FMI si cu CE si exista o foaie de parcurs in care noi trebuie sa accedem la moneda europeana. Are niste conditii foarte clare de inflatie, de stabilitate monetara. Daca nu se respecta anumite criteria, moneda nationala nu va adera la comunitatea europeana.

Mugur Isarescu nu a facut decat ce scria in acele hartoage, nici in plus, nici in minus. A gestionat corect angajamentele luate de Romania fata de institutiile financiare internationale si fata de comunitatea europeana", a declarat pentru Bloombiz.ro Silviu Prigoana.

De aceeasi parere este si Ovidiu Tender care adauga ca BNR nu poate scoate tara din recesiune de una singura, ci cu ajutorul Guvernului.

"Potrivit informatiilor statistice se pare ca am iesit din recesiune, dar cifrele avansate se incadreaza mai degraba in  marja de eroare. Nu ar strica putina rabdare si cumpatare.

Degeaba se iau masuri bune de catre Banca Centrala daca ele nu sunt dublate de un efort similar al Executivului", a declarat Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro.

Pe de alta parte, Stefan Vuza se arata indignat de masurile "protectioniste" luate de BNR, afirmand ca BNR nu ar fi trebuit sa intareasca leul in conditiile in care Romania are o economie mai slaba decat cea a zonei euro.

"BNR nu a jucat bine pentru economie. A copiat masurile celorlalte Banci Centrale, cum ar fi FED, ca sa protejeze ermetic sistemul bancar pentru criza".

"BNR a jucat ca niste comunisti. A luat masuri din care bancile au profitat din plin, iar contribuabilii au platit de s-au spetit.

Cu ce ma ajuta pe  mine banca? Exact cand ploua, imi trage umbrela?

FED chiar daca a luat masuri dure pentru economia Americana, a coborat dobanda la 1%. In timp ce BNR are 6% dobanda. De 600 de ori mai scump este banul BNR-ului care face infuzie in sistemul bancar", a mai precizat Stefan Vuza.

Pe de alta parte, omul de afaceri Ovidiu Tender spune ca Romania are probleme cu inflatia, insa cursul valutar nu a explodat.

"Sper ca aceste socuri temporare sa fie trecute cu bine. Cred ca BNR a dus o politica suficient de coerenta si predictibila in anii recenti, ceea ce nu se poate spune despre alte institutii ale statului", este de parere Ovidiu Tender.

De asemenea Silviu Prigoana spune ca BNR nu poate scoate tara din recesiune si cu atat mai putin din criza, fiindca Europa, si inclusiv Romania, sufera de o criza de supraproductie.



In opinia sa, cresterea economia nu poate exista doar prin productie industriala si exporturi si in nici un caz prin consum.

"Prin consum s-a demonstrat ca ne ducem in cap vertiginos si gratios.

Vrajeala asta ca pe consum maresti PIB-ul e o prostie fara margini. Echilibrarea balantelor macroeconomice  se face prin exporturi, prin infuzia de capital pe care o faci din exterior", a subliniat Silviu Prigoana.

Omul de afaceri spune ca poporul roman are un avantaj in plus fata de restul comunitatii europene.

75% din populatia Romaniei traieste din agricultura de subzistenta, nu din raftul de la Carrefour cum se intampla in Anglia, Franta, Germania, SUA.

"Ei au o problema: daca nu intra pe card, nu mananca. La noi, daca nu intram pe card, asta e. Romanul mai are si un proverb in ultima vreme: cand nu mai are bani, schimba suta de euro. Asa ca nu prea le plang de mila", a mai precizat Prigoana.

Mugur Isarescu, candidat la presedintie?

Omul de afaceri Ovidiu Tender spune ca Mugur Isarescu reprezinta cu siguranta o solutie demna de luat in considerare, mai ales daca avem in vedere experienta ca prim ministru din urma cu un deceniu.

Nu de aceeasi parere este si Silviu Prigoana, care nu este de acord cu o posibila candidatura a guvernatorului BNR la presedintia tarii.

In opinia sa, lucrurile nu trebuie confundate.

"Un bun finantist pe economie, un sef al Bancii Nationale nu e obligatoriu  sa fie si un bun diplomat.

Presedintele Romaniei, prin Constitutie, este reprezentantul Romaniei peste hotare. El reprezinta Romania in tot ce inseamna relatii diplomatice.

Nu e rolul presedintelui Romaniei sa pastreze cursul. Acolo nu avem nevoie de un bun finantist", a subliniat Prigoana.

Referitor la acest subiect, Silviu Prigoana a glumit spunand in cele din urma ca oricine poate fi presedinte atata timp cat va aduce cresterea economica in Romania.

"Din punctul meu de vedere poate sa fie si Bahmuteanca presedinta Romaniei, in cazul in care presedintia condusa de catre Bahmuteanca duce catre crestere economica", a mai precizat acesta.

Pe de alta parte, omul de afaceri Stefan Vuza spune ca Mugur Isarescu se afla printre primele 10 preferinte ale romanilor la presedintia tarii.

In opinia sa, guvernatorul BNR ar trebui sa-si schimbe competenta.

"Romania este singura tara de pe planeta care are acelasi guvernator de 24 de ani. Presedintii de tara si guvernatorii trebuie schimbati", a mai precizat acesta.

Cu toate ca Mugur Isarescu este vazut ca un guvernator carismatic, profesionist si cu atitudine, Vuza este de parere ca managementul guvernatorului BNR este unul defectuos si perimat din cauza faptului ca intotdeauna Isarescu a fost un "bugetar care nu a inteles mediul privat".

#bnr, #crestere economica, #curs valutar, #guvernator bnr, #mugur isarescu presedinte romania, #ovidiu tender, #recesiune, #silviu prigoana, #stefan vuza , #stiri Mugur Isarescu