Mugur Isarescu: Creditarea va reveni pe plus in cateva luni

Sambata, 29 Martie 2014, ora 09:00
1560 citiri
Mugur Isarescu: Creditarea va reveni pe plus in cateva luni

Creditarea va reveni pe plus in cateva luni, avand in vedere ca asistam la o intensificare a promovarii creditelor, iar o parte din banii eliberati prin reducerea rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta de la inceputul acestui an au mers catre sporirea creditarii, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Creditarea in lei pare ca merge intr-un ritm destul de vioi. Scaderea creditarii in valuta este, insa, ceva mai accentuata decat cresterea la lei.(...) Fara sa am o evaluare a bancii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra in terenul pozitiv", a precizat Isarescu.

El a spus ca banca centrala urmareste impactul pe care l-a avut in piata bancara reducerea rezervelor minime obligatorii operata in data de 8 ianuarie 2014, avand in vedere ca BNR isi mentine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din tarile UE, de 2%, intr-un interval de timp rezonabil. In acest moment, insa, avand in vedere ca lichiditatea din piata este ridicata, iar dobanzile interbancare pe termen scurt ajung si la 0,5%, guvernatorul sustine ca trebuie sa mai astepte cu o noua reducere a rezervelor.

"Nu vad Romania in Uniunea Bancara Europeana sau sa treaca spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.-12% la pasivele in lei si 18% la cele in valuta). Noi ne propunem acest lucru (n.r. - reducerea rezervelor), dar uitati ca din foarte multe considerente, creditarea in lei, chiar daca a luat-o la drum, merge destul de greu", sustine guvernatorul BNR. Acesta a afirmat ca a atras atentia bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piata care impiedica BNR sa reduca rezervele.

"De un an le tot spun: Aveti bani! In afara de surplusul de lichiditate care exista pe piata, dobanzile se duc in jos spre 0,5% pe piata monetara, mai aveti un sac de bani in lei si in valuta in rezervele minime obligatorii in lei si in valuta. Suntem gata sa le reducem cand veti da semnale clare sau veti absorbi acest exces de lichiditate", a mai spus guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, vineri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an. CA al BNR a hotarat si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si in valuta, la 12 si respectiv 18 la suta.

#credite romania, #isarescu credite , #stiri Mugur Isarescu