Mugur Isarescu: Creditul de retail a ajuns la saturatie

Joi, 16 Iunie 2011, ora 13:03
1596 citiri
Mugur Isarescu: Creditul de retail a ajuns la saturatie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cnsidera ca in prezent, creditul de retail a ajuns la saturatie si apreciaza ca s-a ajuns la un dezechilibru intre dezvoltarea creditului de retail si a celui pentru firme. In plus, seful BNR estimeaza ca pe viitor, campul de dezvoltare a creditului pentru persoane fizice va fi limitat la 3-5%, fata de 60-80% in trecut, bazat pe refinantari, transmite NewsIn.

"Unii au deja dificultati cu reteaua supradimensionata si nepregatita pentru altceva decat pentru retail. Si atunci apare si intrebarea si speranta: dar nu se stimuleaza consumul? Cum sa-l stimuleze Romania consumul din punct de vedere macroeconomic cand necazul in care a ajuns a fost cauzat chiar de supraexpansiunea consumului.

Daca ne uitam la gradul de indatorare a populatiei bancabile, nu orice are acces si constatam aici cand expansiune rapida.

Exista camp de 'replacement', de inlocuire a creditelor vechi cu altele noi si sa zicem o expansiune de 3-5% pe an, dar 60-80% pe an cum am avut in trecut nu exista catusi de putin si atunci, daca tot vorbim de modele de business in viitor, le lasam pe cele cu electronic banking, or fi bune si pentru noi si cu cardurile, se va ajunge la o saturare. 

Mesajul meu e ca bancile romane trebuie sa acorde o mai mare importanta businessului de firma", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte pe tema serviciilor financiare.

Acesta a declarat ca s-a ajuns la un dezechilibru intre creditele acordate pentru firme si cele pentru persoane fizice.

"In ceea ce priveste Romania, eu am un mesaj pentru dumneavoastra. Eu cred ca avem un dezechilibru intre cat de tare s-a dezvoltat retailul si cat de relativ in urma a ramas, cel putin in unele banci, corporate banking si in general finantarea pentru intreprinderi.

Din experienta, si stiti care este experienta mea de mic om de afaceri, va spun cu tot riscul pe care mi-l asum, cel putin in oraselul acela de unde sunt nu stiu cati stiu sa citeasca un bilant de intreprindere si sunt bancheri. 

Om de ghiseu, angajat pentru ca stie o limba straina si pentru ca lucreaza intr-o banca cu capital strain si pentru ca stie calculator, speranta era ca se fac numai scoringuri din astea si il tragi pe om in banca si stii ca doreste aspirator, masina de spalat...E clar ca domeniul acesta a ajuns la o saturare, oricum am privi lucrurile.

Trebuie sa fim realisti. Nu catre dumneavoastra trebuie sa adresez eu mesajul acesta, mai degraba catre presedintii de banci si catre actionari", a mai precizat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#credit, #credit retail, #isarescu, #mugur isarescu , #stiri Mugur Isarescu