Mugur Isarescu: Daca strangem cureaua, se adanceste recesiunea

Marti, 05 Iulie 2011, ora 14:11
1758 citiri
Mugur Isarescu: Daca strangem cureaua, se adanceste recesiunea

Stabilitatea financiara la nivel macroneconomic nu se raporteaza numai la disciplina si stabilitatea ficarei banci in parte. Daca liderii si BNR strang cureaua, recesiune se adanceste, este de parere Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a amintit de lipsa unui consum sustenabil in perioada 2006 - 2008, potrivit Capital.

"De ce nu ne intrebam de ce a crescut asa mult consumul din anii dinaintea crizei? Care a fost baza? Au fost cresteri de 80%, partea de cheltuieli bugetare salariale in 2006 - 2008 a crescut cu peste 100%, precum si numarul de angajati. Ajunsesem mult prea departe", a spus Isarescu.

Acesta mai declarat ca rezultatele pozitive ale intreprinderilor in particular pot fi negative privite in ansamblu pentru economie.

"Daca cineva m-ar intreba cum definesc aceasta stiinta, as spune ca economia este o stiinta sau o arta pandita de sofisme.

Multe adevaruri bune la nivelul intreprinderilor, prin agregare, nu mai sunt bune la nivelul societatii", a mai afirmat Isarescu.

In ceea ce priveste cazurile de succes in afaceri din Romania, acestea au aparut din particularitatile tranzitiei, nu din strategie.

"Ideea de succes in afaceri trebuie dezbatuta si redezbatuta intr-o perioada in care mintomania nu a fost un accident in societatea romaneasca si cazurile de succes au aparut din particularitatile tranzitiei, nu din strategie", a spus Isarescu.

Repetarea obsesiva a faptul ca multe firme au fost inchise reprezinta, potrivit guvernatorului BNR, o capcana.

"Capcane sunt politizarea si repetarea obsedanta a faptului ca firmele au fost inchise oculteaza un adevar clar. Aceasta este economia de piata. Exista teroarea cifrelor - 140.000 de firme s-au inchis. Multe au fost de apartament, din domenii care au explodat nesustenabil, cum este cel imobiliar", a adaugat acesta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu, #criza, #recesiune, #guvernator bnr , #stiri Mugur Isarescu