NEUE ZRCHER ZEITUNG : Sfarsitul perioadei de gratie pentru guvernul Romaniei. Limitele unui permanent management de criza

Vineri, 28 Septembrie 2007, ora 13:06
976 citiri

NEUE ZRCHER ZEITUNG (Elvetia), 25 septembrie 2007 - Luni seara, PSD, odinioara principalul partid din Romania, a inaintat o motiune de cenzura impotriva guvernului minoritar al premierului Popescu Tariceanu, pe care il sprijinise pana atunci. Motiunea urma sa fie citita joi, in Parlament, iar votul este stabilit pentru miercurea viitoare.

Intentia, salutata de democrati care constituie in momentul de fata partidul cu cel mai puternic electorat, s-ar bucura in Parlament de sprijinul necesar garantarii succesului. Cu toate acestea, diferite mijloace de informare au formulat indoieli privind disciplina de vot a social-democratilor, deoarece in cazul trecerii motiunii unii dintre membri vor trebui sa-si piarda mandatul, daca vor avea loc noi alegeri. De aceea, marti a avut loc o dezbatere aprinsa legata de modalitatea de vot, secret sau deschis.

Motiunea social-democratilor poarta titlul "1000 de zile de haos - sfarsitul unei guvernari de dreapta". Fostii comunisti reproseaza guvernului in special ca absorb insuficient ajutoarele puse la dispozitie de UE si mentin o saracie de durata. Critica formulata de fostul partid de guvernamant atinge un punct vulnerabil, in sensul ca dupa despartirea de democrati, din primavara, guvernul minoritar dominat de national-liberalii lui Popescu Tariceanu se ocupa de depasirea crizei, in loc sa guverneze cum ar fi normal. Consecintele acestei situatii au fost nu doar nominalizari gresite in ocuparea posturilor ministeriale, ci si o stagnare generala a procesului legislativ. Dat fiind faptul ca in acelasi timp, odata cu aderarea la UE, s-a accentuat evolutia pozitiva a economiei romanesti, activitatea modesta a guvernului nu constituia un subiect de discutie.

Aceasta perioada de gratie a trebuit sa se incheie. In actuala constelatie de forte este total neclar cum va adopta guvernul bugetul pentru anul viitor. O amanare datorata administrarii fondurilor UE ar avea, in opinia analistilor de piata, repercusiuni directe asupra actualei structuri a economiei si ar duce la cresterea si mai mare a datoriilor, oricum deja foarte mari. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a avertizat asupra unei inflatii prea mari si a cerut guvernului sa ia masuri rapide pentru atenuarea acesteia.

Guvernul insa se ocupa acum de cu totul alte probleme. DNA a anuntat urmarirea penala a trei dintre ministrii sai. Unul dintre cei vizati este, ca o picanterie, tanarul sef al resortului justitiei, Tudor Chiuariu. Atat el, cat si ministrul telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si ministrul muncii, Paul Pacurariu sunt acuzati de practici corupte si abuz in serviciu. O comisie prezidata de presedintele Basescu urmeaza sa decida asupra deschiderii sau nu a procedurilor respective. Nagy a demisionat din post deja in vara din cauza unei alte cercetari penale. Ministrul justitiei, care este in functie din aprilie, vorbeste despre o campanie de razbunare impotriva persoanei sale. Imediat dupa numirea sa, Chiuariu l-a acuzat pe procurorul DNA Doru Tulus de incapacitate, declansand procedura de demitere a acestuia, dar pana acum nu a avut succes.

Aceasta actiune a ministrului de justitie neexperimentat, un om de incredre al lui Popescu Tariceanu, a fost apreciata de observatorii independenti ca o tentativa de subminare a DNA, institutie infiintata in conditiile cele mai vitrege, deoarece este considerata ca un instrument al lui Basescu. Dupa publicarea acuzatiilor impotriva ministrului de justitie, acesta a reactionat luni printr-o masura disperata si a pus sub semnul intrebarii dreptul la existenta al DNA. El a afirmat ca DNA nu este altceva decat un produs al unor masinatii corupte ale predecesorului sau, Monica Macovei. Prin aceasta afirmatie de un absurd deosebit de puternic, ministrul justitiei s-a manevrat pe sine pe linie moarta. Activitatea institutiei criticate de el si apreciata de specialistii europeni ca exceptionala a contribuit in mod esential la reusita, cu chiu cu vai, a aderarii Romaniei la UE, la inceputul acestui an.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.