Omenirea mai are 40 de ani sa previna consecintele supraconsumului - Raport

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 11:58
2612 citiri
Omenirea mai are 40 de ani sa previna consecintele supraconsumului - Raport

Omenirea mai are doar 40 de ani pentru a preveni cele mai nefaste consecinte ale decadelor de supraconsum, potrivit raportului "2052 - A Global Forecast for the Next Forty Years", lansat, luni, de Clubul de la Roma.

Printre principalele probleme ale sistemului actual se numara gandirea pe termen scurt si insuficienta colaborare dintre mediul politic si cel stiintific, astfel incat deciziile politice sa fie luate pe baza descoperirilor stiintifice, au aratat reprezentantii Clubului. In schimb, oamenii de stiinta trebuie sa isi comunice descoperirile intr-o maniera mai accesibila.

Aceste aspecte au fost prezentate pe larg in cadrul conferintei Adunarii Generale a Clublui de la Roma si a conferintei internationale "The Power of the Mind", organizate la Bucuresti in perioada 30 septembrie - 1 octombrie. Conferinta a marcat si aniversarea a 40 de ani de la lansarea primului raport al Clubului de la Roma, faimosul "Limits to Growth".

Mugur Isarescu s-a declarat, "intr-un fel, un produs al Clubului de la Roma. Una din primele aparitii publice pe care le-am avut (...) a fost pe acest raport (n.r. Limits of Growth)".

"Raportul a creat nu numai dezbateri, ci radicale schimbari in comportamentul uman. Pot spune ca miscarea pentru mediu a inceput devreme, in anii '70, cu raportul Clubului de la Roma. (...) Doar amintiti-va cat de mare si cu eficienta redusa era industria masinilor americane in urma cu 40 de ani. Toace aceste dezbateri au schimbat modul nostru de a gandi", a adaugat guvernatorul BNR.

Clubul de la Roma este un think-tank din care fac parte personalitati din mediul politic, economic si stiintific. Scopul sau este sa analizeze problemele principale cu care se confrunta omenirea si sa propuna solutii posibile la acestea.

Noile rapoarte ale Clubului de la Roma

Noul raport, "2052 - A Global Forecast for the Next Forty Years", este realizat de Jorgen Randers, autorul faimosului "Limits to Growth" din 1972, ale carui previziuni privind problemele economice si climatice s-au indeplinit in cea mai mare parte.

"2052 - A Global Forecast for the Next Forty Years" arata ca omenirea are o fereastra de patruzeci de ani pentru a preveni cele mai nefaste consecinte ale decadelor de supraconsum.

Intr-un alt raport, "Money and Sustainability: the Missing Link", Bernard Lietaer, unul din creatorii ECU, mecanismul monetar care s-a transformat in euro, arata ca actualul sistem monetar este nesustenabil si trebuie schimbat, deoarece:

-Creditele bancare amplifica ciclurile de inflorire economica si criza;

-Practica utilizarii unui flux de numerar redus in investitii duce la o gandire pe termen scurt;

-Dobanda compusa impune o crestere obligatorie continua, in timp ce resursele sunt finite;

-Ratele dobanzii practicate in prezent concentreaza bogatia la varf si duc la saracirea mai multor persoane, amenintand democratia;

-Masurile actuale erodeaza capitalul social, in special in tarile industrializate, promovand comportamentul egoist si non-cooperativ.

Alte rapoarte prezentate la conferinta sunt "Bankrupting Nature", de Anders Wijkman, "Factor Five", de Ernst Ulrich von Weizsacker si "No Limits to Learning", de academicianul roman Mircea Malita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu clubul de la roma, #conferinta clubul de la roma, #raport Cubul de la Roma , #stiri Mugur Isarescu