Preturile vor fi afisate in "leul greu" de la 1 martie 2005

Joi, 01 Iulie 2004, ora 15:56
1357 citiri

Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege prin care de la 1 iulie 2005 moneda nationala va fi denominata la un raport de 1 la 10.000. Astfel, incepand de la acea data 10.000 de lei vor fi echivalati cu un singur leu.Totusi, pentru ca populatia sa se obisnuiasca cu leul "greu", deputatii au modificat proiectul astfel incat incepand cu 1 martie 2005, preturile vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua. Timp de 18 luni, cele doua tipuri de monede vor circula in paralel, moneda veche urmand sa nu mai fie mijloc legal de plata de la 1 ianuarie 2007.

Totusi, leii vechi vor putea fi preschimbati la un raport de 1 la 10.000 pe o perioada de inca trei ani. Banca Nationala a Romaniei si Guvernul, prin Ministerul de Finante, isi pun mari sperante in procesul taierii zerourilor din coada leului.

Nu este vorba doar de simplificarea platilor sau a contabilitatii firmelor, nevoite in prezent sa opereze cu cifre ce nu mai incap pe display-ul calculatoarelor. BNR mizeaza pe un impact psihologic ce se vrea decisiv in lupta cu inflatia.

Banca Centrala a si anuntat, de altfel, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, ca actul normativ adoptat de Camera Deputatilor se doreste a fi o "lege a increderii in moneda nationala". Romania preia experienta altor state care au procedat deja la denominare si spera ca rezultatul va fi acelasi ca si in aceste tari: o consolidare a dezinflatiei.

Amintim ca, potrivit programului economic de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana, inflatia anuala urmeaza sa scada la 6 la suta in 2005, respectiv 4 la suta in 2006. Odata cu aderarea tarii la Uniunea Europeana, fixata la inceputul anului 2007, romanii se vor fi obisnuit deja cu preturi "mici", asemanatoare celor exprimate in euro pe teritoriile statelor membre.

Acesta va fi un prim pas, deosebit de important in procesul ce se anunta mult mai indelungat si dificil, acela de inlocuire a monedei nationale cu cea europeana. Costurile procesului de "inlocuire" a banilor vechi cu cei noi nu sunt inca cunoscute, dar se stie ca BNR le va acoperi in totalitate.

Dupa ce etapa legislativa va fi finalizata si legea denominarii va fi promulgata, transpunerea actului normativ in practica va presupune un proces tehnic destul de dificil. Trebuie stabilita structura pe cupiuri (ce bancnote vor fi tiparite si de ce valori), ce forma va "imbraca" leul greu - de hartie sau moneda metalica.

Pe de alta parte, banii noi trebuie pusi la dispozitia bancilor, astfel incat la momentul introducerii in circulatie sa fie in cantitati suficiente.

Sursa: Adevarul