Seful Agrostar il contrazice pe Isarescu: Preturile vor creste in toamna

Marti, 19 Iulie 2011, ora 13:56
1796 citiri
Seful Agrostar il contrazice pe Isarescu: Preturile vor creste in toamna

Specialistii in agricultura sustin ca vom avea un an agricol bun si ca, cel putin la grau, nu vom mai inregistra cresteri incontrolabile de pret. Si mai optimist pare guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca in august inflatia va fi sub 5%, lucru datorat inclusiv scaderii preturilor in zona agricola.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stefan Niculae, presedintele Agrostar, a vorbit despre asteptarile anului agricol in curs si despre cum vor evalua preturile la cereale in aceasta toamna.

Avand in vedere conditiile meteo favorabile din aceast an, dar si experienta anilor trecuti, ce estimari puteti face privind anul agricol 2011?

Anul agricol 2011 este un an normal din punct de vedere al productiilor, un an care aduce productii echilibrate pe toate segmentele, dar nu putem sa facem o evaluare pe ce se va intampla cu porumbul si floarea. Deocamdata, este devreme. Dar la grau avem productii bune, chiar un pic mai bune decat anul trecut.

Suntem in plina faza de recoltare la grau, nu putem sa facem o prognoza pentru ca, desi avem o productie mare, depinde ce calitate va avea acest grau, sa vedem ce se intampla dupa terminarea recoltarii si atunci putem spune cat avem grau pentru paine si cat e furajer. Cred ca s-a recoltat undeva la 20-25% din total pana in acest moment, deci mai este mult de recoltat la grau.

Ce se intampla in sectorul legume-fructe? Toate lumea este speriata, avand in vedere experienta neplacuta a pretului la cartofi...

La legume am avut un an dificil, un an caracterizat de o intarziere a recoltarii legumelor de o luna de zile, din cauza vremii, caci au fost multe variatii de temperatura. Am avut productii bune la tomate, dar din pacate ne-a lovit nenorocirea aia la castraveti, cu bacteria E.coli. Chiar daca la noi nu a fost nicio problema, din pacate Ministerul Agriculturii a reactionat foarte tarziu si piederile au fost de peste 20 de milioane de euro.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sef agrostar, #isarescu productie agricultura, #agricultura isarescu , #stiri Mugur Isarescu