Statul, cel mai mare client al bancilor

Marti, 19 Mai 2009, ora 09:29
1124 citiri
Statul, cel mai mare client al bancilor

Ministerul de Finante a luat de la banci cat dublul imprumutului de la Comisia Europeana. Finantele au imprumutat de la banci, in ultimele 17 luni, 37,9 miliarde de lei (9,11 miliarde de euro), aproape dublul sumei imprumutate de la Comisia Europeana (CE).

Urmarind soldul scadent al titlurilor de stat emise in perioada ianuarie 2008-mai 2009, Ministerul Finantelor Publice (MFP) trebuie sa ramburseze, in acest an, cel putin 37,9 miliarde de lei, echivalentul a 9,11 miliarde de euro.

La aceasta suma se adauga dobanda de peste 14% in 2008 si o medie de 12% in 2009.

DOBANDA externa vs. DOBANDA interna

Dobanda medie la care s-a imprumutat statul roman la CE este de 3% - 4%, potrivit Ministerului de Finante.

Cum imprumutul este acordat in transe, dobanda poate varia in functie de conditiile financiare internationale, dar nu va depasi 4%, este convingerea Finantelor.

Pe de alta parte, dobanzile de pe piata interna sunt mult mai ridicate, insa comparativ cu titlurile de stat emise in luna decembrie 2008, randamentul celor emise incepand cu luna februarie s-a redus, in medie, cu 2,75%.

In opinia guvernatorului Mugur Isarescu, dobanzile ridicate din piata inseamna fie lipsa de lichiditate, fie comportament "vicios".

Lipsa de lichiditate este si motivul pe care s-a bazat, cel putin teoretic, demersul autoritatilor de a contracta imprumutul extern de 20 de miliarde de euro.

Bancile prefera sa imprumute statul

In prima parte a anului 2009, din comportamentul bancilor s-a constatat preferinta lor pentru titlurile de stat, in special pentru cele pe termen scurt.

Optiunea este justificata de riscul zero asociat acestor instrumente de datorie, dar si de faptul ca ofera bancilor o lichiditate imediata, folosind asa-numita capacitate intraday. 

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#imprumut, # CE, # dobanda, # lichiditate, # banci , #stiri Mugur Isarescu