Cati bani ar putea pierde Murdoch din scandalul interceptarilor telefonice

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:22
2104 citiri
Cati bani ar putea pierde Murdoch din scandalul interceptarilor telefonice

News Corp., grupul media detinut de magnatul Rupert Murdoch, ar putea pierde o suma estimata la 1 miliard de lire sterline in scandalul interceptarilor telefonice ilegale, procesul in acest caz urmand sa debuteze luni, la Londra, informeaza presa internationala.

Aceasta suma a fost vehiculata de unul dintre fostii directori ai companiei News Corp. intr-o intalnire pe care a avut-o in trecut cu jurnalistii tabloidului The Sun. Discutia a fost inregistrata in mod "secret" si transcriptul sau a aparut acum in mai multe publicatii, informeaza huffingtonpost.com.

Astfel, potrivit lui Tom Mockridge, fostul director al diviziei britanice de publishing a News Corp., scandalul interceptarilor telefonice ilegale va costa compania "minimum 500 de milioane de lire sterline, daca nu chiar un miliard de lire sterline".

Estimarile lui Mockridge difera in mod substantial de cifrele anuntate anterior de companie, care estima pierderile cauzate de interceptari la aproximativ 448 de milioane de dolari.

22 de jurnalisti arestati

Scopul intalnirii lui Tom Mockridge cu jurnalistii de la The Sun - care a avut loc in noiembrie 2012 - a fost acela de a-i informa cu privire la suspendarea unui nou ziarist cercetat in acest caz de interceptari si de plati ilegale catre ofiteri de politie. Pana in prezent, 22 de jurnalisti au fost deja arestati in acest caz.

Mockridge a parasit News International in decembrie 2012, ulterior fiind numit director executiv al companiei Virgin Media.

News Corporation si News International sunt in mijlocul unui scandal privind interceptari telefonice ilegale, care a inceput in Marea Britanie in 2011, dar se pare ca are ramificatii si in Statele Unite ale Americii.

Potrivit politiei britanice, publicatia News of the World, detinuta de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a numeroase persoane, intre care familiile unor adolescenti asasinati. Aceste dezvaluiri au ridicat intreaga clasa politica din Marea Britanie impotriva lui Rupert Murdoch.

Apropiati a premierului Cameron, in vizorul anchetatorilor

Potrivit AFP, procesul interceptarilor telefonice ilegale practicate de tabloidul britanic va incepe luni la Londra, printre cele mai sonore nume cercetate in acest dosar numarandu-se si doi apropiati ai premierului britanic David Cameron.

Audierile, care ar putea dura patru luni, vor face lumina in acest caz in care tabloidul News of the World - care a fost inchis in anul 2011 - este acuzat ca a interceptat ilegal, incepand din anii 2000, telefoanele a circa 600 de persoane, intre care se numara si celebritati precum cantaretul Paul McCartney si actorul Hugh Grant.

Atentia mediatica se va centra cu siguranta asupra redactorului-sef al News of the World, Rebekah Brooks, care, impreuna cu sotul sau, Charlie Brooks, erau apropiati ai lui David Cameron.

Rebekah Brooks era redactor-sef la News of the World in momentul comiterii faptelor care ii sunt imputate. In plin scandal, in iulie 2011, ea a demisionat din postul de directoare a News International. Rebekah Brooks, fosta protejata a influentului patron de presa Rupert Murdoch, a pledat nevinovat la acuzatiile de interceptare a telefoanelor, corupere a functionarilor si obstructionarea justitiei.

Pe de alta parte, acest scandal a provocat un adevarat seism in presa britanica, unde au fost puse in discutie practicile folosite de mass-media. In plus, a afectat clasa politica - fiind inculpat Andy Coulson, la randul sau fost redactor-sef al News of the World si fost consilier al premierului David Cameron - si politia - Paul Stephenson, seful Scotland Yard, a demisionat.

Inchiderea publicatiei News of the World (NOTW), cu o istorie de 168 de ani, in care a reusit sa ajunga printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus capat scandalului interceptarilor telefonice ilegale.

Se stie ca telefoanele a sute, chiar mii de personalitati - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema si sportive - au fost ascultate de jurnalisti.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#spionaj informatic SUA, #interceptari telefonice SUA, #spionaj Murdoch, #avere Murdoch , #stiri News Corp