Ce aduce anul 2010 in IT?

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 09:28
1822 citiri
Ce aduce anul 2010 in IT?

Probleme pentru Microsoft, cresterea platilor pentru accesul la stiri online si o catastrofa in domeniul serviciilor de computing ar putea fi cele mai importante tendinte IT ale anului 2010.

Potrivit lui Mark Anderson, director executiv al Strategic News Service, asa numitele servicii de cloud computing - aplicatii business accesate online, programele si fisierele necesare fiind stocate pe servere - vor trece prin momente foarte dificile, in 2010. Din ce in ce mai multe companii, dar si persoane private, externalizeaza tot felul de servicii, de la fotografii care isi stocheaza fotografiile pe Flickr la companiile care lasa Amazon sa gestioneze aplicatii complicate de business.

Insa, in acest an, ar putea aparea probleme. "Fie serviciile respective for deveni inaccesibile, din diverse motive, fie va exista o catastrofa in domeniul securitatii informatiilor", spune Anderson, pentru Business Week. De altfel, deja au existat mari probleme de siguranta a datelor in cloud computing, potrivit specialistilor. Un exemplu, dat de Chris Hoff, director de cloud computing si virtualizare la Cisco Systems, este site-ul Magnolia, de pastrare a adreselor de Internet preferate, care a pierdut toate datele in cursul acestui an.

De asemenea, in 2010, Microsoft, pana nu demult fara rival pe piata, va trebui sa faca fata concurentei din partea sistemelor de operare de la Apple sau Chrome, de la Google, in cazul PC-urilor, si Android, Symbian si multe altele, in cazul dispozitivelor mobile.

"Pana acum doi ani, toata lumea credea ca Windows a castigat lupta, insa cine ar putea spune, in prezent, cine va stapani toate aceste platforme", spune Anderson. El adauga ca nu inseamna ca Microsoft va inceta sa creasca, insa va trebui sa gaseasca noi modalitati pentru a spori profiturile.

O alta tendinta va fi reprezentata de netbook-uri, ce vor deveni din ce in ce mai populare. De altfel, pe masura ce netbook-urile si smartphone-urile vor castiga mai multi adepti, continutul va fi adaptat pentru platforma mobila, inclusiv serialele TV, de exemplu. Site-ul iTunes a celor de la Apple, ce vinde nu doar muzica si seriale TV, ci si aplicatii mobile, a dovedit ca oamenii sunt dispusi sa plateasca pentru a avea continut pe telefoanele mobile. "Ar plati sume mici, insa este important ca sunt dispusi sa plateasca. Unele lucruri vor fi gratuite, insa, din ce in ce mai multe nu vor mai fi", a spus Anderson.

Plata pentru continut va deveni realitate si pentru Internet. Potrivit lui Anderson, persoanele peste 35 de ani, care sunt constiente de valoarea continutul, sunt dispuse sa plateasca, in timp ce persoanele sub aceasta varsta, obisnuite sa primeasca informatiile gratis, nu. Insa, pe masura ce consumatorii imbatranesc, atitudinea se va schimba.

Site-urile de stiri care vor taxa pentru accesul la articole vor fi mai numeroase, inceputul fiind realizat de News Corp. Daca va intrebati cat de bune sunt estimarile lui Anderson, trebuie sa stiti ca el a fost cel care a prezis ca aplicatiile pentru dispozitivele mobile, gen iPhone apps, vor fi printre cele mai importante tendinte IT. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat patru vulnerabilități majore în sistemele de operare LG WebOS, versiunile 4 până la 7, care echipează televizoarele...
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o nouă versiune premium a browserului său, Chrome Enterprise Premium, destinată clienților business care doresc o securitate îmbunătățită și funcții avansate de navigare....
#it, #online, #servicii, #stiri , #stiri News Corp