Sarkozy a cerut ajutor presedintelui Chinei

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 19:10
1205 citiri
Sarkozy a cerut ajutor presedintelui Chinei

Liderii europeni initiaza tratativele cu China pentru a sprijini planul de salvare aprobat miercuri la Summitul de la Bruxelles. La doar cateva ore dupa Summit, presedintele francez Nicolas Sarkozy a vorbit la telefon cu omologul sau chinez, Hu Jintao, despre solutiile convenite cu bancile si FMI.

Conversatie dintre Sarkozy si Hu a avut loc cu o zi inainte de vizita lui Klaus Regling, CEO EFSF la Beijing pentru a cauta investitori. China dispune de cele mai mari reserve de valuta din lume, estimate la 3.200 miliarde de dolari. Dupa China, Regling urmeaza sa viziteze Japonia, sustin surse oficiale, citate de Bloomberg.

Initiativa lui Sarkozy precede Summitul G20 gazduit saptamana viitoare de Franta. Europenii urmaresc la acest summit consolidarea rolul Fondului Monetar International in depasirea problemelor financiare din zona euro.

"Europenii sunt pusi cu fata la zid si China, in ultima instanta poate deveni un creditor," declara analistii.

Biroul presedintelui francez a mentionat intr-o declaratie publica ca Sarkozy si Hu au acceptat "sa coopereze indeaproape pentru a se asigura ca G20 poate aduce o contributie decisiva in a asigurarea unei cresteri economice, dar si stabilitatea la nivel mondial".

Premierul chinez, Wen Jiabao, a semnalat dorinta de a ajuta Uniunea Europeana intrucat turbulentele financiare de pe pietele euro ar putea afecta cererea de pe piata Chinei.

"China va avea nevoie de timp pentru a evalua foarte atent acest plan. Ceea ce ingrijoreaza China este faptul ca exista un dezacord atat de mare in randul factorilor de decizie europeni. China nu vrea sa cheltuiasca bani pe un plan in care nici europenii nu cred", spun analistii chinezi.

Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF), care anul trecut putea sa vanda obligatiuni pentru a finanta imprumuturi pentru natiunile euro aflate in dificultate, are in prezent si autoritatea de a cumpara obligatiuni suverane pe pietele primara si secundara, de a oferi linii de credit pentru recapitalizarea bancilor si guvernelor.

"Este o runda normala de discutii cu importanti cumparatori de obligatiuni EFSF," a declarat Christof Roche.

"China saluta acordul incheiat de catre liderii UE. Este un pas inainte pentru a castiga increderea pe piata", a declarat Jiang Yu, a spus un purtator de cuvant al Ministerului de Externe chinez.

Premierul Wen a declarat luna trecuta ca, in timp ce China este dispusa sa ajute, natiunile dezvoltate trebuie sa fie atente la economiile nationale.

Japonia, cea de-a doua detinatoare de rezerve vautare din lume, anticipeaza ca va astepta pana in noiembrie intructiuni privind modul in care poate ajuta Europa. Ministrul de Finante Japonez Jun Azumi a declarat in iunie, ca masurile europene sunt un "mare pas inainte," intr-o prelegere la Parlament din Tokyo.

#China ajuta zona euro, #criza europa summit bruxelles, #Sarkozy cere ajutor Chinei , #Presedintele Frantei