Sarkozy risca inchisoarea? Fostul presedinte, cercetat pentru incalcarea secretului anchetei

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:17
1696 citiri
Sarkozy risca inchisoarea? Fostul presedinte, cercetat pentru incalcarea secretului anchetei

Trei judecatori de instructie vor deschide o ancheta pentru a stabili daca fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy se face vinovat de complicitate la incalcarea secretului instructiei in cazul difuzarii unui comunicat de catre Elysee cu privire la dosarul Karachi in septembrie 2011, relateaza AFP.

Familiile victimelor atentatului din Karachi au depus plangere impotriva fostului presedinte dupa acest comunicat care afirma ca "in ceea ce priveste asa-numitul caz Karachi, numele sefului statului nu apare in niciun element al dosarului".

Judecatorii au mers impotriva rechizitoriilor Parchetului care aprecia ca nu este posibila urmarirea in justitie a lui Sarkozy in virtutea articolului 67 din Constitutie care stipuleaza ca presedintele Republicii "nu este responsabil de actele realizate in aceasta calitate".

"Faptul de a permite divulgarea informatiilor provenind dintr-o instrumentare in curs nu intra in atributiile presedintelui Republicii asa cum sunt ele stabilite de Constitutie", apreciaza judecatorii Sylvia Zimmermann, Sabine Kheris si Camille Palluel intr-o ordonanta consultata de AFP.

Comunicatul palatului Elysee, vizat de plangerea familiilor, a fost difuzat la 22 septembrie 2011 la scurt timp dupa cercetarea succesiva a doi apropiati ai sefului statului, Thierry Gaubert si Nicolas Bazire, in partea financiara a cazului Karachi.

"El nu a fost citat de niciun martor sau actor din acest dosar", dezvaluia Elysee referitor la seful statului.

In cazul Karachi, judecatorii ancheteaza o eventuala finantare ascunsa a campaniei prezidentiale a lui Edouard Balladur in 1995, prin intermediul unor presupuse comisioane, in cadrul unor contracte de armament cu Pakistanul.

Sarkozy era ministru al Bugetului in 1995 si purtator de cuvant al campaniei lui Balladur.

Justitia analizeaza, de asemenea, o eventuala legatura cu un atentat din mai 2002 de la Karachi, in care au fost ucise 15 persoane, dintre care 11 francezi. O ipoteza este aceea ca oprirea, incepand din 1995, a comsioanelor legate de contractele de armament ar fi declansat represalii si ar fi fost la originea atentatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Sarkozy inchisoare, #scandal Franta Sarkozy , #Presedintele Frantei