Erobondurile: raspunsul gresit sau solutia pentru Europa?

Luni, 22 August 2011, ora 20:28
1518 citiri
Erobondurile: raspunsul gresit sau solutia pentru Europa?

Eurobondurile reprezinta un raspuns gresit la criza datoriilor si vor conduce zona euro catre o "uniune a datoriilor", mai degraba decat catre o "uniune stabila", potrivit cancelarului german Angela Merkel.

Declaratiile facute de Merkel in weekend vin ca urmare a intalnirii de saptamana trecuta cu Nikolas Sarkozy la Paris, in cadrul careia cei mai puternici doi politicieni ai zonei euro au cerut statelor membre sa se adapteze politicile fiscale si sa creeze o uniune economica a zonei euro, scrie CNBC.

Eurobondurile sunt privite cu scepticism in Germania, pentru ca vor duce inevitabil la costuri mai mari de imprumut si vor scadea costurile pentru acoperirea datoriilor pentru tari ca Grecia, Portugalia si chiar Italia.

La mai putin de 24 de ore dupa intalnirea dintre Merkel si Sarkozy, starea pietelor a suferit o schimbare majora, generand o cadere a burselor din intreaga lume, in frunte cu indicele DAX al Germaniei.

Unul dintre motivele pentru care s-a generat acea stare a fost faptul ca pietele au realizat ca Germania nu crede ca ar fi necesara inca o actiune decisiva pentru a depasi criza datoriilor tarilor suverane din zona euro.

O reactie decisiva ar fi, potrivit guvernelor Italiei si chiar a Marii Britanie, crearea de eurobonduri.

Angela Merkel nu este inca pregatita sa ia in considerare acest pas inainte din cauza implicatiilor politice pentru o astfel de miscare, sunt de parere analistii.

"Raportat la situatia de acum un an si jumatate, mediul institutional al zonei euro a evoluat considerabil. Chiar daca mai sunt pasi de facut, se pare ca suntem mai aproape de sfarsitul acestui proces, decat de inceputul lui", a declarat Christel Aranda-Hassel, economist al Credit Suisse.

Acest proces, insa, se desfasoara prea lent pentru piete si prea rapid pentru clasa politica si electorat, potrivit economistului Credit Suisse, care este de parere ca pietele trec cu vederea peste faptul ca o uniune fiscala are doua aspecte.

"Primul, mutualizarea riscului suveran national, este in mod cert un motiv de ingrijorare. Insa, din motive politice, el trebuie sa evolueze in spatele celui de-al doiea aspect: transferul suveranitatii de la guvernele nationale la nivelul uniunii europene", adauga Aranda-Hassel.

Merkel a inceput cu cea de-a doua parte a evolutiei, si, pentru a-si "imblanzi" pozitia fata de eurobonduri, ar trebui sa se convinga singura ca tari precum Grecia Portugalia si Italia vor trata foarte serios problema echilibrarii bugetelor.

"Propunerile cancelarului german Angela Merkel si a le presedintelui Sarkozy sunt foarte importante. Ele sunt o conditie absolut necesara pentru o eventuala mutualizare, precum eurobondurile", a declarat Aranda-Hassel, care adauga ca nevoia acelei "mutualizari" este foarte mare.

Merkel nu isi permite inca sa isi schimbe punctul de vedere in fata votantilor sai. Cei care spera ca va face intr-un final acest gest ar putea fi nevoiti sa astepte ca lucrurile sa se inrautateasca, inainte ca Merkel sa reactioneze.

Presa a facut o serie de comparatii intre situatia din 2011 si cea din 2008, insa un singur aspect este cu adevarat comparabil: faptul ca se actioneaza doar dupa izbucnirea crizei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eurobonduri, # merke, # zona euro, # criza zona euro , #stiri Nikolas Sarkozy