Marea Britanie, Franta si alte tari UE vor inghetarea bugetului UE pana in 2020

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 19:55
1375 citiri
Marea Britanie, Franta si alte tari UE vor inghetarea bugetului UE pana in 2020

Marea Britanie, Franta si alte tari din Uniunea Europea vor publica sambata o scrisoare prin care vor cere inghetarea bugetului UE pana cel putin in 2020, a declarat, vineri, premierul britanic David Cameron, transmite Reuters,citat de Mediafax.

"In toata Europa tarile strang cureaua pentru a rezolva problema deficitelor.

Europa nu poate fi imuna. Trebuie sa vedem o restrangere bugetara reala din 2014", a afirmat vineri Cameron, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa summitul UE.

Cameron a sustinut la reuniune ca bugetul pe termen lung al Uniunii sa fie mai mic, dar acest fapt a nemultumit beneficiare nete ale acestuia din Europa Centrala si de Est, precum Polonia.

Bugetul anului viitor este de 126,5 miliarde de euro, din care peste 40% este destinat agriculturii si o treime pentru sustinerea regiunilor sarace.

Statele membre vor incepe la jumatatea anului viitor negocieri referitoare la bugetul pe termen lung al UE aferent perioadei 2014-2020.

"Angela Merkel, Nikolas Sarkozy si cu mine, impreuna cu alti parteneri, vom publica maine (sambata n.r.) o scrisoare pentru a marca ferm aceste negocieri.

Textul care va fi publicat vorbeste cel putin despre o inghetare in termeni reali a bugetului pentru perioada respectiva", a spus Cameron.

In proiectul scrisorii, obtinut de Reuters, se arata ca bugetele UE dupa 2013 ar trebui sa nu creasca mai mult decat cu rata inflatiei.

Cu o crestere economica ridicata si inflatie scazuta, in timp ar avea loc o scadere efectiva a bugetului.

Unii diplomati au declarat ca cererea britanica ar fi sustinuta si de Olanda, Suedia, Finlanda si Austria. Scrisoarea ar putea fi o veste proasta pentru tarile din Europa de Est, precum Romania, Polonia si Bulgaria, si ar putea semnala eforturile de reducere a ajutoarelor mari pentru dezvoltarea regiunilor sarace.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca tara sa se va opune incercarilor de reducere a bugetului Uniunii.

"Ceea ce este cel mai important din punctul nostru de vedere este ca bugetul sa nu fie redus semnificativ deoarece consideram ca fondurile care intra in Polonia si alte tari ne ajuta sa combatem criza", a spus Tusk.

El a apreciat faptul ca, in pofida eforturilor lui Cameron, in concluziile summitului nu se face referire la reducerea bugetului comunitar.

Un alt diplomat a declarat ca Marea Britanie si-a restrans pretentiile initiale, respectiv reducerea bugetului la 0,85% din PIB-ul UE, comparativ cu 1% in prezent.

Un alt subiect controversat al discutiilor va fi cel al subventiilor agricole, care vor fi aparate de Franta, principalul beneficiar. 

#marea, # britanie, # franta, # ue, # buget , #stiri Nikolas Sarkozy