Actiunile Nokia au scazut cu 18% intr-o zi. Preluarea companiei, tot mai probabila

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 18:37
1427 citiri
Actiunile Nokia au scazut cu 18% intr-o zi. Preluarea companiei, tot mai probabila

Scaderea accentuata a actiunilor Nokia la bursa in ultimii zece ani transforma producatorul de telefoane mobile in subiectul unei potentiale preluari de catre cumparatorii care pariaza pe viitorul companiei in domeniul smartphone.

Actiunile Nokia au scazut cu 18% joi dupa prognoza unei pierderi operationale ridicate pe domeniul telefoanelor mobile in trimestrul al doilea al acestui an si anuntul ca va concedia 10.000 de angajati. Dupa ce a inregistrat o scadere de 100 milioane de dolari a valorii de piata, compania finlandeza tranzactioneaza activele nete la o valoare cu 38% mai mica, cea mai redusa inregistrata pana acum, potrivit Blooomberg.

Nokia pierde bani pe masura ce incearca sa reconstruiasca afacerile sale in domeniul smartphone in jurul sistemului software al Windows Phone de la Microsoft si dupa ce a ratat vanzarea unei companii producatoare de echipamente neprofitabila catre Samsung AG.

Cu cel mai scazut pret de vanzare in cadrul producatorilor de echipamente de comunicatii, investitii pe termen scurt depasind valoarea sa de piata de 6,8 miliarde de euro si mai mult de 10.000 de brevete, Nokia ar putea atrage Microsoft, spun oficialii Falcon Point Capital LLC.

Problema care se pune insa este ce poate face Microsoft ca sa transforme Nokia intr-o afacere profitabila, observa Michael Mahoney, director al companiei Falcon Point.

Doug Dawson, purtator de cuvant al Nokia, a refuzat sa comenteze orice speculatie despre o posibila vanzare a companiei.

Moody's a retrogradat Nokia in categoria "junk"

Moody's a retrogradat vineri ratingul Nokia cu o trepta, la nivelul "Ba1", cel mai ridicat din categoria "junk" nerecomandata investitiilor, din cauza pierderilor in crestere ale producatorului finlandez de telefoane mobile, transmite Bloomberg.

Moody's este ultima din cele trei mari agentii de rating care retrogradeaza calificativul Nokia in categoria junk.

Standard&Poor's si Fitch au coborat in aprilie ratingul Nokia la nivelul "BB+", cel mai ridicat din categoria nerecomandata investitiilor, cu perspectiva negativa.

Valoarea de piata a companiei Nokia a scazut mult in ultimii ani

Capitalizarea de piata a Nokia, care depasea valoarea de 300 miliarde de euro in 2000, a scazut cu mai mult de 90% de la lansarea iPhone-ului pe piata, ajungand la 6,8 miliarde de euro in prezent.

Valoarea de piata a companiei Nokia a scazut in ultimii ani, consumatorii orientandu-se catre produsele Apple sau Samsung, acestea din urma ruland sistemul de operare Android, platforma cu cea mai mare crestere de pe piata. Vanzarile Samsung au depasit la inceputul acestui an pe cele ale Nokia pe segmentul telefoanelor mobile.

Nokia a adoptat anul trecut Windows Phone, renuntand la propriul sau software pentru smartphone in scopul obtinerii unei cote importante din piata.

Vanzarile Nokia au scazut cu 7,8% in primul trimestru al acestui an, potrivit International Data Corp.

Nokia a anuntat joi ca va concedia inca 10.000 de angajati pana la sfarsitul anului viitor, masura fiind inclusa in strategia de reducere a costurilor derulata de companie. Declinul companiei a determinat o scadere de 1,83 de euro a valorii actiunilor sale.

Grupul anticipeaza ca va inregistra costuri de 1,25 miliarde de euro legate de masurile de restructurare, incepand din al doilea trimestru si pana la sfarsitul lui 2013.

Valoarea companiei este de 19% din veniturile sale, ceea ce reprezinta o scadere record comparativ cu orice alt producator de echipamente de comunicatii din lume. Capitalizarea de piata a companiei este de cinci miliarde de euro, potrivit datelor.

Matt Thornton, analist la Avian Securities, a spus ca o firma cu capital privat ar putea fi interesata sa cumpere partea privind telefoanele din cadrul companiei, in timp ce Nokia Siemens Networks ar putea sa fie vanduta sau s-ar putea desprinde din cadrul companiei, devenind o entitate de sine statatoare.

Zvonurile privind achizitionarea Nokia de catre Samsung au fost infirmate

Pe data de 8 iunie actiunile Nokia au atins valoarea maxima inregistrata in ultimele cinci luni dupa speculatiile privind posibila achizitionare a companiei de catre Samsung, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. Compania coreeana Samsung a emis un comunicat de presa la inceputul acestei saptamani, spunand ca speculatiile nu au nici o baza.

Microsoft ramane cumparatorul cel mai probabil pentru Nokia, tinand cont de colaborarea celor doua companii pe segmentul smartphone si incercarea de a transforma Windows Phone intr-un competitor puternic pentru sistemul de operare iOS de la Apple si sistemul Android, considera Charlie Wolf, analist din New York la Needham & Co.

Analistul a adaugat ca succesul Microsoft pe segmentul smartphone depinde foarte mult de colaborarea sa cu Nokia. In afara de faptul ca ar castiga o expertiza in ingineria hardware, operatiile de productie si sistemul de distributie, Microsoft ar putea beneficia de pe urma portofoliului de brevete al companiei suedeze. Charlie Wolf estimeaza ca brevetele Nokia sunt mult mai valoroase decat cele achizitionate de Google de la Motorola Mobility Holdings Inc. Brevetele Nokia ar putea valora 7,5 miliarde de dolari, potrivit MKM Partners.

Alti potentiali clienti sunt Huawei Technologies Co., cel mai mare producator de echipamente mobile, si ZTE Corp., a doua mare companie chineza din acelasi domeniu.

Analistii de la Gartner and Framingham se asteapta ca platforma Windows Phone sa aiba succes, pe masura ce Microsoft va continua sa o dezvolte. Windows Phone ar putea deveni al doilea sistem de operare din lume dupa Android, in 2015, iar in 2016 ar putea depasi platforma Android.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nokia posibilitate preluare, #Nokia scadere valoare piata, #Nokia piata smartphone, #Nokia scadere actiuni, #actiuni Nokia , #Cota de piata