Nokia are un as in maneca. Ce o poate salva pe piata americana?

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 18:20
1591 citiri
Nokia are un as in maneca. Ce o poate salva pe piata americana?
Nokia Lumia 900

Nokia incearca sa readuca la viata business-ul din America de Nord cu lansarea unui nou smartphone care ar putea determina viitorul companiei. Specialistii estimeaza ca vanzarile initiale vor fi mai slabe decat cele ale competitorilor, ceea ce va dauna sanselor de succes ale companiei.

Nokia Lumia 900, lansat doar pe piata americana, functioneaza cu sistemul de operare Windows Phone al Microsoft si urmeaza sa fie vandut initial doar de operatorul AT&T, care ocupa a doua pozitie in randul companiilor asemanatoare de pe teritoriul SUA, scrie Bloomberg.

Vanzarile in primele trei luni ar urma sa atinga doar cateva sute de mii de unitati, in loc de milioane, precum iPhone sau Samsung, considera analisti ai Deutsche Bank AG sau Avian Securities.

"Va fi o lupta cu morile de vant. Brandul Nokia, chiar daca e inca popular, e in urma Apple si Samsung. Nu cred ca acest telefon va deveni un hit", a declarat un analist al Avian.

Pretul a fost stabilit pentru jumatate din cel al unui iPhone pe masura ce Nokia incearca sa reinvie vanzarile pe piata americana. Compania finlandeza isi pierde constant din cota de piata americana, iar vanzarile au scazut inclusiv in Europa si Asia pe masura ce utilizatorii s-au indreptat catre produsele Apple sau spre telefoanele care functioneaza

"Aceasta lansare va fi punctul de plecare pentru revenirea Nokia. Piata americana, in special dupa lansarea iPhone, a devenit cea mai importanta piata pentru telefoanele mobile asa ca succesul aici e important pentru orice producator care vrea sa aiba succes la nivel global", a declarat Alex Spektor, analist al Strategy Analytics.

Nokia, unul dintre cei mai mari producatori de smartphone-uri din lume a pierdut peste 80% din cota sa de piata de la lansarea iPhone-ului in 2007, iar actiunile sale au pierdut 51 procente din valoare de cand CEO-ul Stephen Elop a preluat functia in 2010.

Lumia, ultima speranta a Nokia pe piata SUA

In timp ce Nokia si AT&T au refuzat sa faca publice tinte specifice pentru vanzarile noului telefon, rezultate de sub un milion de unitati in primul trimestru probabil ca vor dezamagi, tinand cont si de volumele tipice ale Nokia pe alte piete de desfacere.

"Vanzarile trebuie sa fie de ordinul milioanelor. Nokia nu obisnuieste sa se deranjeze atat de mult daca nu e vorba de cateva milioane bune de unitati vandute in decurs de un an", e parerea unui alt analist citat de Bloomberg.

CEO-ul companiei, Stephen Elop, considera ca succesul Nokia pe piata americana e o parte importanta in redresarea companiei. Lansarea la AT&T a noului dispozitiv poate fi sansa Nokia sa castige clienti americani, mai ales ca noi modele de la Apple sau RIM nu sunt asteptate pana in a doua jumatate a 2012.

"E foarte important pentru ei ca acest telefon sa ajunga la consumatori. Sincronizarea e perfecta, pentru ca nu e niciun alt model de telefon 'vedeta' care sa fie lansat in aceasta perioada, iar iPhone 5 vine abia peste cateva luni", a declarat Roger Entner, analist telecom.

Deutsche Bank nu sunt atat de optimisti in privinta vanzarilor Nokia si estimeaza aproximativ 680.000 de unitati de Lumia 900 vandute in primul trimestru.

Pretul agresiv al noului device si campania intensiva de marketing ar putea insemna ca Nokia si Microsoft nu vor scoate profit din vanzarea noii familii de telefoane Lumia, mizand pe succesul telefonului pentru a ajuta atat Nokia, cat si Microsoft, a carui platforma, Windows Phone, nu a impresionat pana acum.

Nokia a ales un parteneriat cu Microsoft in vederea inlocuirii Symbian cu Windows Phone tocmai din dorinta de a se diferentia de marii sai rivali - cum ar fi iPhone, BlackBerry si Android, care reprezinta 94% din vanzarile de telefoane din SUA.

In 2011, SUA a fost cea de-a saptea piata in ceea ce priveste vanzarile Nokia si a sasea in ceea ce priveste numarul de angajati. Vanzarile din Statele Unite reprezinta insa, doar 4% din totalul global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nokia Lumia 900 SUA, #vanzari Lumia 900 SUA, #lansare Nokia Lumia 900 , #Cota de piata