Smartphone-ul, pe moarte? Urmatorul pas: Inteligenta Artificiala

Joi, 21 Mai 2015, ora 17:56
6139 citiri
Smartphone-ul, pe moarte? Urmatorul pas: Inteligenta Artificiala
Foto: Guinnog / CC BY-SA 3.0

Smartphone-ul cuplat cu serviciile mobile si aplicatiile aparute in ultimii ani a stat la baza celei mai puternice perturbari economico-sociale a ultimului deceniu.

Remarca ii apartine lui Ed Fernandez, unul dintre fostii investitori care au mizat pe produsele Nokia si Blackberry dezvoltate in urma cu cativa ani.

Industria telefoanelor inteligente a generat venituri de 380 de miliarde de dolari numai in 2014 prin cele 1,2 miliarde de dispozitive vandute. Iar piata are o tendinta de crestere pana la 451 de miliarde de dolari in 2018.

Cu toate acestea, Fernandez canta prohodul celui mai folosit produs smart, dupa cum arata comentariul sau de pe portalul CNBC.

Incepe declinul

Alte 8 miliarde de smartphone-uri sunt asteptate sa isi gaseasca cumparatori in urmatorii cinci ani. Insa varful vanzarilor pare sa fi fost deja atins, anual inregistrandu-se un declin in aparitia unor noi utilizatori.

Conform fondului de investitii Cannacord Genuity piata smartphone-urilor a ajuns la maturitate, un singur mare jucator urmand sa monopolizeze 93% din profitul generat de aceasta industrie.

Nu este o enigma prea mare in a deslusi numele Apple dincolo de datele statistice ale prognozei date de Cannacord Genuity.

In momentul in care o tehnologie depaseste pragul de 50% in penetrarea pietei restul competitorilor nu sunt decat imitatori sau intarziati.

Raportat la piata de smartphone-uri, acestea au atins deja un grad de penetrare de 70% in majoritatea statelor dezvoltate, ceea ce demonstreaza ca maturitatea pietei a fost atinsa cu ceva timp in urma.

In acest caz, cele 8 miliarde de unitati asteptate sa apara in urmatorii 5 ani par destinate pietelor emergente.

Deplasarea interesului producatorilor catre pietele emergente explica ciclurile scurte de viata ale unui produs, cu putine inovatii adaugate fata de modelele anterioare, si cu un profit redus.

Acest fenomen justifica si dezvoltarea altor gadgeturi Apple, precum Apple Watch, in locul unei interminabile serii iPhone.

Razboiul sistemelor de operare

Din perspectiva tehnica, sistemele de operare iOS si Android au transformat competitia intr-un razboi al ecosistemului mobile, cu sistemul Android de la Google culegand cei mai multi utilizatori si Apple ocupandu-se cu strangerea profitului.

Cazul Apple este cumva ironic, iPhone-ul incurajand industria serviciilor de telecomunicatii in ciuda faptului ca produsul devenea util abia dupa ce strabatea interfata celorlate servicii impuse de Apple: aplicatii, programe etc.

Insa, Apple a reusit sa influenteze aceasta piata, asa cum Blackberry a facut-o in anii de pionierat. In anii de inceput ai companiei, Blackberry nici nu intentiona sa intre in productia hardware.

In schimb, crearea sistemului messenger si lipsa unui dispozitiv pe care sa il ruleze a impins compania pe acest drum.

Isteria generata atunci de aplicatia mess mobile s-a regasit pana de curand in atitudinea consumatorului fata de smartphone.

Dar nimeni nu poate sa stea aplecat cu orele peste ecranul telefonului mobil. Ceva trebuia facut pentru a rezolva aceasta problema, iar tehnologia era chiar la indemana.

Smartphone-ul ramane punctul prin care omenirea a pasit cu adevarat in lumea online. De acum insa, accesarea acesteia se va face in diverse alte moduri.

Primele semne de eliberare de sub robia ecranului de telefon le dau noile dispozitive ce stau sa iasa pe piata.

Siri, Cortana si Google Now au evoluat indeajuns de mult pentru a deveni din simpli asistenti ce raspundeau la comenzi vocale intr-un sistem nou ce combina procesarea limbajului natural (NPL) cu inteligenta artificiala.

Smartphone-urile se dovedesc acum capabile sa comunie cu alte dispozitive smart din locuinte sau cu accesoriile digitale aparute in ultimii doi ani.

Mai mult, noii ochelari inteligenti: Hololens, Magic leap sau Oculus Rift se dovedesc capabile sa suprapuna lumea virtuala peste peisajul realitatii de zi cu zi si sa interpreteze gesturile utilizatorului.

Toate aceste semne indica faptul ca ne vom folosi vocea in locul scrisului si vom interactiona cu imagini aflate dincolo de limitarile unui smartphone din ziua de astazi.

In cautarea altei inteligente

Care ar trebui sa fie noul dispozitiv cu factor perturbator in societate?

Nimeni nu poate da acum un raspuns clar, dat cu totii stim ca se va ivi la intersectia traseelor IoT cu cea a realitatii augmentate si capabilitatilor avansate de recunoastere vocala.

Cel mai important, comenzile acestuia se vor realiza intr-un mod cu totul nou: prin voce si gesturi. Iar elementul care va uni toate aceste caracteristici este Inteligenta Artificiala (IA).

O cautare dupa termenul "asistent virtual" iti va oferi apriximativ 18 milioane de raspunsuri in browserul Google, ceea ce inseamna ca suntem departe de performantele asteptate de la IA.

Cine va reusi sa creeze un sistem IA care sa functioneze simbiotic cu un utilizator uman va reusi sa perturbe perturbatorii societatii si sa preia controlul asupra industriei de gadgeturi smart.

"Factorii perturbatori transfera sume imense de bani din afaceri si modelele afacerilor catre noii intrati pe piata", mentioneaza Jay Samit, autorul volumului "Disrupt Yourself".

O simpla matematica ne arata ca cifra de profit anual de 350 de miliarde de dolari a pietei de smartphone poate genera un ametitor profit de 1750 de miliarde in 5 ani celui care va reusi sa aduca la viata Inteligenta Artificiala.

#piata vanzari smartphone, #viitor tehnologie smart, #dezvoltare inteligenta artificiala , #Investitii