Strainii se mira de lipsa de reactie a Romaniei la inchiderea fabricii Nokia

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 12:10
1657 citiri
Strainii se mira de lipsa de reactie a Romaniei la inchiderea fabricii Nokia

Decizia Nokia de a inchide fabrica de la Jucu a fost intampinata cu tacere de autoritati si cu o intelegere ciudata din partea sindicatelor, scrie miercuri presa franceza.

Marti a fost ultima zi de activitate a fabricii de la Jucu, iar in urma au ramas aproape 2.000 de someri. Fiecare muncitor a primit cate un telefon mobil, cadou de adio.

"Pentru mine, care voi iesi la pensie anul viitor, nu este grav, dar viitorul nu se anunta usor pentru tineri", marturiseste Lucretia, in curtea casei sale.

"Evolutia nevoilor pietei ne-a determinat sa luam aceasta decizie. Unitatea de productie romana nu poate sa ofere avantajele de scara si de proximitate ale fabricilor din Asia", explica Anna Simai, responsabil Nokia pentru Europa Centrala.

Plecarea Nokia nu a generat boicoturi sau greve

Aceste declaratii seamana foarte mult cu cele oferite muncitorilor germani de la Bochum in urma cu patru ani, cand compania anuntase mutarea fabricii in Romania. In perioada respectiva, delocalizarea a generat un val de indignare in Germania.

Fabrica a inregistrat anul trecut un profit de 43 de milioane de euro, dar urmeaza sa fie mutata in Vietnam. Iar conducerea societatii finlandeze se astepta sa fie tinta unor critici similare celor care au vizat-o dupa ce a inchis fabrica de la Bochum, scrie cotidianul francez La Croix.

Cu toate acestea, nu au avut loc greve, blocaje sau boicoturi. "Nu vreau sa fiu avocatul companiei, dar este criza, iar Nokia se afla intr-o situatie economica dificila. Cum puteam sa ii impiedicam sa plece?", spune Valentin Ilcas, presedintele unuia dintre cele doua sindicate care opereaza la Jucu.

Majoritatea investitorilor straini din Romania nu se integreaza in economia locala

"Este randul nostru sa figuram pe lista cu comune abandonate de Nokia", subliniaza si Vladimir Margineanu, consilier local. Potrivit lui, aceasta plecare inseamna pierderea a aproape un milion de euro pe an pentru bugetul local. Iar cu acesti bani, comuna incepuse constructia unei scoli noi, insa in prezent lucrarile sunt intr-un punct mort.

"Majoritatea investitorilor straini care se instaleaza in Romania creaza insulite care nu se integreaza in economia locala. Atunci cand pleaca, isi iau masinile, tehnologia si lasa un mare gol", explica economistul Ilie Serban.

Recent, compania american Honeywell a anuntat inchiderea uzinei sale de la Calvados, Franta. Conducerea a negat ca ar fi vorba de o delocalizare, insa a confirmat deschiderea unei noi fabrici in Romania. "Se repeta istoria?", se intreaba La Croix.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#nokia, #fabrica nokia jucu, #situatie economica Nokia, #investitori straini Romania , #Investitii