CEO-ul Nokia mai are timp pana in 2013 sa salveze compania

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 09:50
1517 citiri
CEO-ul Nokia mai are timp pana in 2013 sa salveze compania

Seful Nokia, Stephen Elop, mai are timp doar pana inceputul lui 2013 pentru a arata rezultate substantiale, daca doreste sa-si pastreze pozitia in compania finlandeza.

Cea mai importanta decizie luata de liderul companiei a fost parteneriatul strategic cu Microsoft, pentru utilizarea sistemului de operare Windows.

Desi Nokia vinde inca peste un milion de telefoane pe zi, analistii sunt pesimisti cu privire la perspectivele curente, prevazand ca Nokia Lumia 920 va pierde in competitia cu iPhone pentru gama de varf din telefonia mobila, precizeaza Reuters. Vanzarile din sezonul sarbatorilor de iarna ar putea fi ultima sansa pentru CEO-ul canadian.

Lumia 920, primul model care utilizeaza Windows 8, s-a dovedit a fi un upgrade al modelelor precedente, si nu impresionantul modelul nou pe care Elop il promisese. Acest fapt a fost dovedit si de scaderea masiva de 25% cu ocazia lansarii a actiunilor Nokia la bursa, desi ulterior a recuperat pierderile.

"Elop nu a fost capabil sa atraga cumparatorii si aceasta e ceea ce conteaza", a declarat Magnus Rehle, senior partner in cadrul Greenwhich Consulting, companie care ofera consultanta marilor firme de telecomunicatii.

Evolutia Nokia

Nokia avea probleme anterior lui septembrie 2010, cand Elop a devenit CEO. Insa acesta a promis odata cu preluarea functiei ca va asigura pe termen lung o marja a profitului de cel putin 10%, dupa o perioada de tranzitie de doi ani, necesara inlocuirii sistemului de operare Symbian cu Windows.

Cu toate acestea, el nu a putut sa opreasca declinul, cota de piata a Nokia scazand de la 39% in 2010 la 33%, iar pierderile Nokia au fost de trei miliarde de euro in ultimul an si jumatate.

Desi vanzarile din perioada sarbatorilor de iarna ar putea fi ultima posibilitate de a recupera teren pentru Lumia 920, sansele sunt mici, dupa parerea analistilor. Apple a avut peste doua milioane de comenzi in prima zi de la lansarea Apple, Samsung a vandut douazeci de milioane de unitati din modelul Galaxy S3, iar previziunile pentru Nokia sunt de doar patru milioane de unitati.

Conform lui Magnus Rehle, trecerea la sistemul de operare Android ar putea fi solutia pentru Nokia, dar este prea tarziu pentru Elop, dupa ce strategia acestuia s-a concentrat in jurul Windows, relateaza Reuters.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#nokia, #Elop, #ceo, #iphone, #samsung, #windows , #Management