Finlandezii, indignati de beneficiile de 19 milioane de euro primite de seful Nokia

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 08:49
1508 citiri
Finlandezii, indignati de beneficiile de 19 milioane de euro primite de seful Nokia

Compensatiile de 18,8 milioane de euro obtinute de fostul director general al Nokia, Stephen Elop, pentru vanzarea diviziei de telefonie mobila catre Microsoft, fostul si viitorul sau angajator, au indignat opinia publica din Finlanda, relateaza Financial Times.

"Este cu adevarat scandalos. In mod sigur oamenii sunt furiosi. Desigur ca are un impact negativ asupra perceptiei asupra tranzactiei", a declarat Timo Soini, seful partidului Adevaratii Finlandezi, situat pe locul al doilea ca popularitate in sondajele de opinie.

Primarul din orasul Oulu, unde Nokia are numerosi angajati, Matti Pennanen, considera ca este greu de inteles o astfel de suma.

"Pentru finlandezi, astfel de bonusuri uriase sunt inacceptabile. Este foarte greu de inteles o astfel de suma. Ar trebui intrebat Consiliul de Administratie. Cum este posibil?", a spus Pennanen.

Compensatiile uriase, echivalente cu circa 1 milion de euro pentru fiecare miliard de euro pierdut de Nokia din capitalizarea de piata sub conducerea lui Elop, au fost dezvaluite joi, in documentele referitoare la acordul cu Microsoft.

Stephen Elop, fost director al Microsoft care va reveni in compania americana in cadrul acordului, va primi 4,1 milioane euro sub forma de salariu si bonusuri si 14,6 milioane de euro sub forma de actiuni, in procedura rapida.

Microsoft va suporta 70% din suma totala, iar Nokia diferenta.

Elop, acuzat ca ar fi "pregatit" compania pentru a fi preluata de Microsoft

Compensatiile se adauga altor 9 milioane de euro primite deja de Elop de la grupul finlandez, in cei trei ani in care a condus compania.

Marimea castigului a indignat nu doar politicienii, ci si angajatii Nokia, dintre care multi, ca si Elop, vor fi transferati la Microsoft.

Pentru unii, compensatiile alimenteaza teoria conform careia Elop a venit la Nokia pentru a pregati vanzarea diviziei de telefonie mobila catre Microsoft.

Stephen Elop (49 de ani) a preluat conducerea Nokia in anul 2010, dupa ce si-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Microsoft, avansand pana in functia de vicepresedinte. El a demisionat odata cu vanzarea celui mai important activ al companiei finlandeze catre Microsoft.

Odata cu preluarea diviziei de telefoane a Nokia de catre Microsoft, Elop revine in cadrul companiei americane, fiind unul dintre principalii potentiali succesori au diectorului general Steve Ballmer, care si-a anuntat recent demisia in termen de 12 luni.

Tranzactia, de 5,4 miliarde euro, ar urma sa fie finalizata in primul trimestru al anului viitor, dupa ce vor fi obtinute aprobarile necesare de la actionarii Nokia si de la autoritati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#preluare Nokia Microsoft, #bonus Elop Nokia, #cariera Stephen Elop, #compensatii director Nokia, #vanzare Nokia Microsoft , #Management