Investitorii Nokia se asteapta la ce e mai rau de la rezultatele semestriale

Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:50
1172 citiri
Investitorii Nokia se asteapta la ce e mai rau de la rezultatele semestriale

Investitorii Nokia se asteapta ca producatorul finlandez de telefoane sa raporteze vanzari scazute pentru cel de-al doilea semestru al acestui an. Nivelul vanzarilor este crucial pentru revenirea financiara a companiei si evolutia rezervelor cash ale acesteia.

Nokia, companie care a dominat la un moment dat piata telefoanelor mobile, nu se mai poate lansa acum pe piata smartphone si a pierdut in ceea ce priveste cota de piata in fata gigantilor Apple si Samsung Electronics, potrivit Reuters.

Nokia a incercat sa se relanseze prin noile telefoane care folosesc software-ul Windows de la Microsoft, dar modelele Lumia nu au fost apreciate pe piata si au avut un succes scazut in randul consumatorilor, care au preferat sa aleaga iPhone-urile Apple si telefoanele care ruleaza sistemul de operare Android de la Google.

Analistii se asteapta ca Nokia sa anunte vanzari de patru milioane de telefoane cu sistem de operare Windows in cel de-al doilea trimestru din acest an, o cifra aproape dubla fata de primul trimestru. Cu toate acestea, vanzarile Nokia sunt foarte mici comparativ cu estimarile in ceea ce priveste livrarile Apple - 30 milioane iPhone-uri sau cele ale companiei Samsung - 50 milioane smartphone-uri.

Actiunile Nokia, care au inregistrat o scadere de 84% de la anuntarea lansarii telefoanelor cu sistem de operare Windows, au inchis la 1,37 de euro la bursa de la Helsinki miercuri, dupa ce au atins si o valoare de 1,33 de euro la inceputul sedintei.

Pana in luna iunie, cele mai importante agentii de rating au inclus Nokia la categoria "junk" (nerecomandata investitiilor), in timp ce compania a avertizat de doua ori in ceea ce priveste scaderea profiturilor si a spus ca planuieste sa efectueze disponibilizari.

Analistii se asteapta ca Nokia sa anunte o pierdere neta aproape dubla, de aproximativ 706 milioane de euro, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters.

In ultimele patru trimestre, Nokia a pierdut 2,1 miliarde de euro, iar scaderile viitoare ar putea epuiza intreaga sa rezerva financiara de 4,9 miliarde de euro in cativa ani.

In medie, analistii se asteapta ca Nokia rezervele cash are Nokia sa scada la 3,7 miliarde de euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2012 si la 3,2 miliarde de euo la sfarsitul trimestrului al treilea.

Saptamana aceasta, Nokia a scazut pretul smartphone-ului Lumia 900, de la 99 de dolari la 49,99 de dolari, pentru a impiedica scaderea cotei de piata in favoarea rivalilor Apple si Samsung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Nokia estimari financiare 2012, #estimari rezultate financiare Nokia, #Nokia rezultate financiare 2012, #Nokia scadere vanzari, #pierderi Nokia, #scadere actiuni nokia , #Rezultate financiare