21 de prioiecte ar putea compensa pierderile Nokia

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 07:35
2117 citiri
21 de prioiecte ar putea compensa pierderile Nokia

Guvernul este in faza avansata de negocieri cu zece companii pentru a atrage investitii complementare in judetul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de Jucu, a anuntat consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, dupa sedinta speciala a Guvernului. 

Numele acestor companii nu au fost insa prezentate, pe motiv ca exista conditii de confidentialitate, consilierul sustinand doar ca sunt investitori "foarte mari, strategici" in sectorul componentelor auto, potrivit Mediafax.

Ea a precizat ca Executivul are la dispozitie sase luni pentru a gasi "solutii compensatorii" pentru Cluj si a sustinut ca premierul Emil Boc a preluat, joi, coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care si-au exprimat interesul de a intra pe piata romaneasca.

Aceste 21 de proiecte includ si cele zece companii pentru care negocierile sunt anuntate ca fiind in faza avansata.

"Este vorba de 21 proiecte potentiale in valoare de peste un miliard de euro, care ar putea crea peste 8.000 locuri de munca.

Totodata, la Ministerul Finantelor sunt in evaluare alte 20 de proiecte de investitii, care au depus cerere pentru acordarea de ajutoare de stat.

In acest ultim caz, este vorba de investitii de minimum 5 milioane euro fiecare, obligate in egala masura sa creeze cel putin 50 locuri de munca", a spus Vass, citata de Mediafax.

Valoarea totala a acestor proiecte aflate in evaluare la Ministerul Finantelor se ridica la 388 milioane euro.

Ea a aratat totodata ca premierul Emil Boc i-a intrebat pe reprezentantii companiei finlandeze, in discutia avuta joi la Palatul Victoria, daca poate fi oprita inchiderea fabricii de la Jucu prin masuri sau interventii guvernamentale, dar ca investitorul strain a raspuns negativ.

"Decizia companiei Nokia de a inchide fabrica de la Jucu pana la sfarsitul anului este una pur manageriala, face parte dintr-o strategie de supravietuire a companiei care se confrunta cu dificultati conjuncturale, adica vinde mai putine telefoane ieftine in Europa si mai multe in Asia.

Guvernul nu putea opri inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, asadar sa nu politizam un subiect care este eminamente economic", a spus Vass.

Intrebat daca investitorul finlandez nu a plecat din Romania din cauza starii drumurilor, consilierul a raspuns ca Nokia este intr-un sector de activitate "care foloseste alt traseu, informational, nu infrastructura rutiera".

In privinta infrastructurii rutiere construite in comuna Jucu, Vass a aratat ca aceasta ramane la dispozitia viitorilor investitori, deoarece Nokia "nu pleaca cu infrastructura in spate".

Intrebat de asemenea daca noii potentiali investitori vor deschide o afacere pe amplasamentul Nokia de la Jucu, consilierul economic al premierului a aratat ca, probabil, o analiza cost-beneficiu pentru alegerea unei amplasari faciliteaza locarea unei noi investitii tot pe platforma Nokia, dar nu in mod obligatoriu, deoarece trebuie sa existe si o compatibilitate intre conditiile actuale si necesitatile potentialului investitor.

Vass a prezentat si o serie de date, din care rezulta ca Nokia a varsat 92 milioane lei la bugetul local anul trecut si 45 milioane lei in primele opt luni ale acestui an, iar valoarea exporturilor Nokia in totalul exporturilor Romaniei s-a ridicat la 7,8% anul trecut si la 9% de la inceputul acestui an.

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, joi, intr-o sedinta ordinara, infiintarea unei comisii care sa analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul roman pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pierderi nokia jucu, # compensare pierderi nokia, # fabrica nokia de la jucu, # nokia , #stiri Nokia