DIARIO DE NOTICIAS: Nokia refuza sa plateasca pentru inchiderea fabricii germane

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 16:21
1024 citiri
DIARIO DE NOTICIAS: Nokia refuza sa plateasca pentru inchiderea fabricii germane

DIARIO DE NOTICIAS (Portugalia) - Nokia a exclus din nou posibilitatea de a rambursa subventiile primite in Germania pentru instalarea unei fabrici in orasul Bochum, pe care acum compania finlandeza doreste s-o inchida. Nokia argumenteaza ca a investit in aceasta fabrica sume care i-au depasit obligatiile, confirm unui comunicat emis ieri.

Compania considera ca "a actionat corect" si afirma ca "datele disponibile in momentul de fata nu sustin (...) autoritatile locale in incercarea lor de a recupera subventiile".

Landul german Renania de Nord-Wetfalia a cerut companiei Nokia rambursarea a 41 de milioane de euro ce reprezinta subventiile acordate pentru instalarea unei fabrici in orasul Bochum, pe care compania finlandeza doreste s-o mute.

NRW Bank, organismul regional care platise subventiile in 1998 si in 1999 a transmis deja companiei Nokia solicitarea de rambursare, a informat ieri Ministerul Economiei din acest land german. Compania dispune de o saptamana pentru a reactiona si pentru a-si prezenta argumentele.

Nokia, care s-a declarat "siderata" de acest anunt, afirma ca a investit peste 350 de milioane de euro incepand din 1999 pentru dezvoltarea acestei fabrici, adica, "cu mult mai mult decat suma prevazuta in acord", potrivit comunicatului.

Acordarea de subventii in 1998 (17 milioane de euro) si in 1999 (24 de milioane de euro) fusese conditionata de angajarea a 2.860 de persoane, in conditiile in care fabrica dispune de o capacitate de 3.200 de angajati, afirma grupul finlandez.

Acesta mai argumenteaza ca majorarea diverselor taxe si impozite pe salariu depaseste suma subventiilor, costul provocat de majorarea impozitelor incasate de orasul Bochum si de autoritatile regionale si federale "apropiindu-se" de ajutoarele primite. "Nokia nu numai ca si-a onorat partea sa de contract, dar a facut mai mult", se adauga in comunicat.

Decizia grupului finlandez, anuntata luna trecuta, de a-si inchide fabrica din Bochum, in care lucreaza 2.300 de persoane, a provocat un val de indignare in Germania. Guvernul acestui land din partea de vest a Germaniei, landul cu cea mai mare populatie, dar unde somajul este destul de ridicat, avertizase atunci ca va examina indeaproape subventiile acordate companiei Nokia in momentul instalarii sale. Fabrica din Bochum nu a mai angajat din 2002 numarul de persoane pe care se angajase sa le incadreze, argumenteaza autoritatile germane, acesta fiind motivul invocat de guvernul regional din Renania de Nord-Westfalia pentru a cere rambursarea subventiilor, a precizat, la randul sa, comunicatul Ministerului Economiei din acel land.

Grupul de telecomunicatii a precizat ca doreste sa inchida fabrica din Bochum, care produce telefoane mobile, din cauza costurilor ridicate cu mana de lucru, mutand-o in Romania. Anuntul referitor la aceasta intentie a survenit dupa ce Nokia a informat asu[ra unor profituri record inregistrate in 2007.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.