Dificultatile financiare obliga Palm sa renunte la noi produse

Miercuri, 05 Septembrie 2007, ora 20:42
1192 citiri

Cercetatorii companiei americane Palm, unul din marii producatori de telefoane inteligente, au anuntat ca trebuie sa inchida cel mai recent proiect de cercetare privind noul produs Foleo din lipsa de fonduri.Zvonuri privind problemele Palm circula de cateva luni, iar anul acesta s-a vehiculat posibilitatea ca firma sa fie cumparata de Nokia sau Motorola, zvonuri care s-au dovedit deocamdata nefondate. Palm a anuntat cu mare pompa proiectul Foleo, un mini-laptop, mai mare decat un SmartPhone, dar mai mic decat un sub-notebook obisnuit.

Analistii spun ca in lipsa unui produs nou, Palm are toate sansele sa inchida fabrica si sa ramana doar in istoria industriei high-tech. Anuntul ridica un nou semn de intrebare asupra carierei lui Jeff Hawkins, fondatorul Palm, care s-a numarat printre miliardarii industriei IT. Hawkins, care a lansat modele extrem de reusite precum Palm Pilot sau Palm Treo, a prezentat deja Foleo in fata pasionatilor high-tech. Parea o idee excelenta, iar anularea proiectului nu poate decat sa sublinieze greutatile prin care trece firma, scrie presa americana.

Produsul fusese anuntat dupa ce o firma de investitii americana cumparase actiuni Palm in valoare de 10 milioane de dolari, cu promisiunea ca Palm va lansa un nou super-produs.

Una din marile companii din industria high-tech, Palm a gresit de mai multe ori, incepand din anul 2000, dupa crahul dot-com. Compania nu si-a actualizat sistemul de operare, Palm OS, iar apoi a decis ca divizia software sa devina divizie independenta si a vandut-o ca firma independenta.

Ramas fara soft, Palm a cumparat inapoi propria divizie, pe bani grei , tocmai pentru ca apoi sa renunte si sa treaca la Symbian, Windows si chiar Linux. Intre timp, lumea high-tech s-a schimbat, Nokia a devenit numarul unu in telefoane inteligente, iar ceilalti producatori au lansat propriile produe, depasind Palm.

Pina si BlackBerry, care permite primirea mesajelor e-mail pe telefon, este acum mai popular decat "batrinul" Palm. Intrarea Apple pe acest segment, cu lansarea deja celebrului iPhone, se pare ca a pus capac definitiv companiei. Singura sansa Palm ramanea lansarea unui nou produs de mare succes.

Elevation Partners, firma care a investit in Palm, intentioneaza probabil sa preia controlul managementului, fondatorul Palm plecand sa isi fondeze o noua companie. "Daca intra in joc si incearca sa forteze relansarea companiei, au sanse sa aiba succes", a declarat un analist al firmei J. Gold Associates.

Palm a mai anuntat ca o serie de executivi vor parasi boardul director, iar noii responsabili de la Elevation Partners vor veni sa ocupe pozitiile vacante. Analistii cred ca Foleo era oricum sortit esecului si ca sansa Palm este sa realizeze un produs din seria Treo care sa cucereasca utilizatorii.

Poate ca sansa Palm ar fi sa rivalizeze tocmai BlackBerry, iar Foleo era destinat in primul rand e-mailurilor, mai ales cele cu attachmenturi, dificil de abordat pe un telefon.

<b>Bloombiz</b>