Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai ecologice cladiri din lume

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:22
1857 citiri
Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai ecologice cladiri din lume

Fabrica Nokia de la Jucu, judetul Cluj, a primit certificarea internationala "LEED Gold" de la Consiliul Constructiilor Ecologice (USGBC) din Washington, devenind prima cladire din Romania aleasa printre cele mai "verzi" din lume.

Certificarea USGBC recunoaste noi standarde in proiectarea si construirea de cladiri ecologice, performante si eficiente energetic, iar fabrica de la Jucu se numara printre "putinele cladiri" cu ratingul Gold din intreaga lume si este, totodata, prima constructie din Romania care intra in atentia institutului american, se arata intr-un comunicat al Nokia, precizeaza Mediafax.

Sistemul de rating LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) are un sistem de rating de la 0 la 100 de puncte si patru trepte de certificare, respectiv Certified (40-49 puncte), Silver (50-59 puncte), Gold (60-79 puncte) si Platinum (peste 80 puncte).


Evaluarea cladirilor tine cont de un set de 57 de criterii, care pot fi incadrate in sapte categorii, respectiv dezvoltarea si ecologizarea sustenabila a locatiei, eficienta consumului de apa, energie si atmosfera, materiale si resurse, calitatea mediului interior, inovare si prioritate regionala.


Prima unitate a Nokia care a primit certificarea LEED Gold din partea USGBC este campusul din Beijing al companei, inclus in sistemul de rating anul trecut.


Punctele tari in materie de ecologie ale fabricii de la Jucu sunt eficienta energetica, utilizarea eficienta a apei, politica de reciclare care a redus semnificativ impactul constructiei cladirii asupra mediului inconjurator, sistemul de transport care descurajeaza utilizarea autoturismului si mediul "superior" de lucru, se mai arata in comunicat.

 

#cladire, #ecologic, #jucu, #leed, #nokia, #rating , #stiri Nokia