Inceputurile surprinzatoare ale marilor companii

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 15:38
1757 citiri
Inceputurile surprinzatoare ale marilor companii

Primul lucru la care ne gandim cand auzim numele Nokia sunt telefoanele mobile. Cel mai mare producator de astfel de dispozitive isi are inceputurile cu mult inainte de a se inventa celularele, in 1865, cand era implicata in prima forma de comunicare in masa: hartia.

Cand a fost infiintata, Nokia procesa lemnul necesar pentru fabricarea hartiei, in sudul Finlandei. Apoi, in 1898, a intrat in afaceri cu cauciuc, fabricand chiar si cizme din acest material. De abia in 1968 a trecut in industria telefoanelor mobile.

Nokia nu este singura companie ale carei inceputuri nu au avut legatura cu domeniul in care au devenit faimoase.

Iata cateva din cele mai mari companii din lume si inceputurile lor surprinzatoare, potrivit Wallet Pop:

Nintendo

Compania multinationala cu sediul in Japonia chiar a inceput in industria jocurilor, dar nu cele de astazi. Inainte de Wii si Super Mario Bros, compania vindea carti de joc.

Nintendo Koppai, infiintata in 1889, era, la un moment dat, cel mai importat producatori de carti de joc. De asemenea, avea afaceri in domeniul taximetriei, restaurantelor si hotelurilor, inainte de a-si indrepta intreaga atentie spre jocurile electronice, la inceputul anilor 1980.

Gucci

Inainte de a produce genti de lux, Gucci era un mic magazin de selarie, in Florenta. Deschis in 1921, firma vindea produse din piele pentru calarie, inclusiv sei, cizme si manusi.

Ferrari

Inca de la 10 ani, Enzo Ferrari era pasionat de cursele de automobile, iar, la 20 de ani, a devenit pilot de incercare pentru un mic producator. In 1929, a infiintat Scuderia Ferrari, o echipa de piloti de curse.

Compania nu producea masini, ci doar promova pilotii. De abia in 1945, Enzo Ferrari a inceput sa faca design-ul primei masini sport, sustinand ca vinde masini doar pentru a-si finanta echipa.

Tiffany & Co.


Desi in prezent este cel mai cunoscut magazin de bijuterii cu diamante, la inceputurile sale, in 1837, in magazin se vindeau mai mult produse din hartie pentru birou. Singurul lucru care a ramas de atunci sunt celebrele cutiute bleumarin in care, si acum, isi impacheteaza produsele.

DuPont

Compania americana a devenit faimoasa pentru inventia unor materiale precum nailon, lycra, teflon si neopren, printre altele. Insa, in 1802, cand a fost infiintata, principalul obiect de activitate era cu totul altul: explozibilii.

E.I. du Pont si-a deschis prima fabrica de praf de pusca in Delaware, iar, pana la mijlocul secolului 19, era cel mai mare furnizor de praf de pusca al armatei americane.

IBM

IBM ne duce automat cu gandul la computere, nu la masini de taiat carnea, rasnite de cafea si ceasuri.

Insa, inainte de deveni producator de calculatoare, ajuta companiile intr-un alt mod: furnizandu-le astfel de masininarii.

Sony

Unul din cei mai mari producatori de electronice din lume, Tokyo Telecommunications Engineering a fost infiintata in 1946, de Akio Morita si Masura Ibuka. La acea vreme, nu era nimic mai mult decat un magazin de reparatii pentru aparatele radio.

In 1958, cei doi si-au renumit compania Sony, aceasta devenind prima care a reusit sa aiba succes comercial vanzand tranzistori. Astazi, produc de toate, de la PlayStation, la camere video, la e-Readere, fara a lua in considerare studiourile de filme si casele de discuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inceputuri, #suprinzatoare, #mari, #companii, #nokia, #nintendo , #stiri Nokia