Jumatate de tona de aur "aruncata" odata cu aparatele electronice

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 13:56
4894 citiri
Jumatate de tona de aur "aruncata" odata cu aparatele electronice

Germania iroseste aproximativ o jumatate de tona de aur intr-un an, ce se regaseste in circuitele celor 24 de milioane de telefoane mobile si a calculatoarelor aruncate la gunoi.

Astfel, rafinariile de metale pretioase functioneaza la capacitate maxima, chiar daca economia Germaniei este in recesiune, scrie Bloomberg.

"Este o resursa impresionanta, insa nu este administrata pe cat de eficient ar putea", a spus Kevin Brigden, om de stiinta al Greenpeace. Dupa parerea sa, telefoanele si computerelor trebuie contruite astfel incat sa permita extragerea rapida a aurului din circuite.

Rafinaria Norddeutsche, din Hamburg, este una dintre putinele companii care recicleaza metale pretioase din lume. Anul trecut, a recuperat aproximativ 3,5 tone de aur, evaluat la aproximativ 110 milioane de dolari, doar din telefoane mobile si alte electronice aruncate. De asemenea, Umicore, din Antwerp (Belgia), a recuperat sase tone de aur.

Acest gen de afaceri prinde avant, mai ales in urma unor campanii pentru reciclare conduse de companii gen Royal Philips Electronics, cel mai mare producator de televizoare din Europa, si Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile.

Philips a anuntat investitii de un miliard de euro, pana in 2012, in redesenarea aparatelor electronice, pentru a putea fi reciclate mai usor si care sa contina mai putine produse chimice.

Pe de alta parte, Nokia isi informeaza clientii cum sa recicleze telefoanele, oferind chiar si premii, cum ar fi sonerii pentru mobil sau facand donatii in numele lor, catre diverse organizatii de caritate.

Cu toate acestea, doar unul din sase germani isi recicleaza celularele.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#aur, # celulare, # reciclare, # electronice, # germania , #stiri Nokia