Nokia a lansat o noua actiune in justitie impotriva Apple

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 11:05
1543 citiri
Nokia a lansat o noua actiune in justitie impotriva Apple

Grupul finlandez Nokia, liderul industriei globale a telefoanelor mobile, a lansat o noua actiune in justitie impotriva Apple, acuzand compania americana ca a incalcat sapte brevete Nokia "in majoritatea produselor sale".

Nokia a dat in judecata Apple pe 29 decembrie la un tribunal din Delaware, SUA, cerand daune de la compania americana, precizeaza Mediafax.

Totodata, grupul finlandez a depus o plangere similara la Comisia Internationala pentru Comert din Statele Unite, solicitand sanctionarea Apple.


Nokia acuza Apple ca utilizeaza ilegal tehnologii brevetate de grupul finlandez in zona dezvoltarii de functii pentru interfata, camerelor foto/video, antenelor si solutiilor de gestionare a consumului de energie.


Potrivit Nokia, majoritatea produselor comercializate de Apple - nu numai telefoanele mobile, ci si computerele si media player-ele - incalca aceste brevete.


Analistii considera ca disputa dintre Nokia si Apple va aduce castigatorului beneficii de sute de milioane de dolari pe an si reflecta schimbarile fundamentale care se produc in industria globala a telefoniei mobile, pe masura ce telefoanele se transforma in mini-computere care pot fi utilizate atat pentru traditionalele convorbiri, cat si pentru navigare pe internet, redare de fisiere video si audio sau jocuri video.


Apple, care a intrat pe piata telefoniei mobile in 2007 cu brandul iPhone, se afla cu mult in urma Nokia din punct de vedere al vanzarilor anuale totale, dar este unul dintre principalii concurenti ai grupului finlandez pe piata telefoanelor mobile "inteligente", care au preturi mai mari, atrag marje de profit mai ridicate si au cel mai solid potential de crestere in urmatorii ani.


Nokia a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca a chemat Apple in judecata intr-o instanta din Delaware pentru incalcarea a zece brevete si incercarea de a utiliza gratuit tehnologii dezvoltate de grupul finlandez.


Apple a ripostat in decembrie, acuzand Nokia ca incalca 13 brevete ale companiei americane si ca se foloseste de practici anticompetitive.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brevete, # tehnologii, # judecata, # apple, # nokia , #stiri Nokia