Nokia cauta solutii, sindicatele pregatesc actiuni de protest la nivel european

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 13:20
1755 citiri
Nokia cauta solutii, sindicatele pregatesc actiuni de protest la nivel european

Sindicatul european Metall (EMB) are in vedere actiuni de protest la nivel european, impotriva inchiderii fabricii Nokia de la Bochum, anunta marti publicatia online Netzeitung, care citeaza un post de radio local.

"Sindicatul european Metall(EMB) are in vedere actiuni de protest la nivel european. Miercuri se vor intalni la Bruxelles sindicatele europene care au in componenta angajati Nokia, pentru a se consulta in legatura cu o serie de actiuni unitare in mai multe tari europene", a declarat secretarul general al EMB, Peter Scherrer, marti, la un post de radio german, citat de publicatia online Netzeitung.

"Este greu sa organizam greve in toata Europa, dar vorbim despre greve punctuale. Scopul nostru este sa convingem Nokia sa nu mai ia in considerare inchiderea uzinei de la Bochum si sa se gandesca serios la solutii alternative", a mai spus Scherrer.

Conform NewsIn, intre timp a fost descoperit un document intern al Nokia referitor la un proiect de restructurare financiara a fabricii de la Bochum, mai informeaza Netzeitung. Se pare ca managementul Nokia lucra de peste un an cu managementul local din Bochum la un concept de restructurare pentru uzina.

Potrivit unei analize aparute in Rheinische Post, cu o investitie unica de 14,3 milioane de euro in echipamente tehnice, ar fi putut fi dublata productia fabricii, fara personal suplimentar. Prin dublarea capacitatii de productie din Bochum ar fi fost atinsa productivitatea noii fabrici din Romania, din cauza careia cea din Germania ar urma sa fie inchisa.

Rheinsicher Post mai scrie marti ca exista si posibilitatea ca la Bochum sa fie mentinut un departament pentru testarea noilor modele de telefon, care presupune 100 de locuri de munca. Acest departament de testare ar fi fost una dintre temele de discutie de luni dintre presedintele Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, si ministrul economiei din Renania de Nord-Vestfalia, Christa Thoben (CDU), scrie Rheinische Post.

Publicatia Finanzen, Meinungen & Maerkte scrie in editia de marti si despre acuzatiile aduse Nokia, privind faptul ca ar fi beneficiat de subventii nejustificate din partea statului. "Sunt din ce in ce mai multe indicii potrivit carora Nokia ar fi luat subventii nejustificate de la stat", a declarat marti ministrul Economiei al landului Renania de Nord-Vestfalia, Christa Thoben, la un post de radio citat de Finanzen, Meinungen & Maerkte. Institutia careia i-a fost incredintata examinarea concernului, Landesbank NRW - banca centrala Renania de Nord-Vestfalia, va comunica marti rezultatele finale ale raportului.

Din primele concluzii ale examinarii Landesbank NRW reiesise ca grupul finlandez, care a primit in total 40 de milioane de euro sub forma de subventii ale statului regional, a creat cu 200 pana la 400 de locuri de munca mai putin decat anuntase. Concernul Nokia neaga in continuare aceste acuzatii, iar in cadrul discutiilor de ieri cu autoritatile germane a cerut ragaz pana miercuri pentru pregatirea documentelor interne, mai informeaza Finanzen, Meinungen & Maerkte.

Ministrul economiei din landul Renania de Nord-Vestfalia Christa Thoben s-a intalnit luni la Duesseldorf cu presedintele concernului finlandez, Olli-Pekka Kallasvuo, pentru a discuta despre problema fabricii Nokia de la Bochum si pentru a gasi "solutii inovatoare".

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...