Nokia externalizeaza productia chip-urilor 3G pentru a se concentra in alte domenii

Miercuri, 08 August 2007, ora 21:08
879 citiri

Nokia a decis sa renunte la productia de chip-uri pentru transfer de date 3G si sa externalizeze acest segment de activitate catre fabricantul de semiconductoare STMicroelectronics, caruia ii va transfera 200 de angajati pana la sfarsitul anului, informeaza Reuters.

Nokia va produce in continuare propriile modemuri, care reprezinta interfata dintre cipuri si semnalul radio. "In urma acestei operatiuni, Nokia isi va putea concentra resursele de cercetare si dezvoltare asupra partilor care tin de internet, servicii si interfete cu utilizatorul", a declarat reprezentantul Nokia, Niklas Savander.

Nokia este cel mai mare client al companiei STMicroelectronics. Anul trecut, aproape 20% din cifra de afaceri a STMicroelectronics a fost generata de contractele cu Nokia.

Analistii considera ca decizia companiei este un semn ca Nokia cauta constant ocazii pentru eficientizarea activitatii, chiar daca a raportat recent rezultate financiare foarte bune. Nokia va continua sa foloseasca si chip-uri 3G produse de compania Texas Instruments. Chip-urile GSM din telefoanele Nokia sunt produse de compania Infineon.

STMicroelectronics este cel mai mare producator european de semiconductoare. Compania, cu capital italian si francez, reprezinta o colaborare dintre Thomson si Olivetti. Anul trecut, STMicroelectronics a raportat incasari de 9,8 miliarde de dolari.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)