Nokia, santajata: A platit milioane de euro pentru a proteja codul sursa al Symbian

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 09:19
1109 citiri
Nokia, santajata: A platit milioane de euro pentru a proteja codul sursa al Symbian

Producatorul finalndez de echipamente de telecomunicatii Nokia a platit mai multe milioane de euro unor persoane care in urma cu sase ani au amenintat ca vor dezvalui codul sursa al sistemului de operare Symbian, a informat marti postul de televiziune finalndez MTV, transmite Reuters.

Politia finlandeza a confirmat ca investigheaza un caz de santaj si ca acest caz este in continuare deschis. "Investigam un caz de santaj, iar Nokia este partea vatamata", a declarat inspectorul sef Tero Haapala, care a refuzat insa sa ofere alte detalii.

Postul de televiziune MTV sustine ca santajistii au dobandit codul de criptare pentru sistemul de operare Symbian si au amenintat Nokia ca il vor face public. Daca acest lucru s-ar fi intamplat altcineva ar fi putut scrie un cod suplimentar pentru Symbian, inclusiv posibile mesaje de tip malware, care nu ar fi putut fi distinse de partea legitima a programului software.

Dupa incercarea de santaj, Nokia a contactat politia si a fost de acord sa livreze banii intr-o parcare din orasul Tampere, centrul Finlandei. Banii au fost ridicati insa politia a pierdut urma faptasilor, sustine MTV.

In anul 2007, Nokia controla aproape jumatate din piata telefoanelor smartphone, iar sistemul de operare Symbian era utilizat si de alti producatori de telefoane. Ulterior Nokia a renuntat la sistemul sau de operare Symbian si a utilizat sistemul Windows dezvoltat de Microsoft pentru ca anul trecut grupul american sa cumpere toate operatiunile de telefonie mobila ale Nokia pentru 5,6 miliarde de euro.

#sistem operare Symbian, #producator echipamente telecomunicatii Nokia, #smartphone nokia , #stiri Nokia