Pacuraru sustine ca Nokia nu i-a cerut modificarea legislatiei muncii din Romania

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 15:43
976 citiri
Pacuraru sustine ca Nokia nu i-a cerut modificarea legislatiei muncii din Romania

Managerul de la Nokia nu a solicitat modificarea legislatiei muncii din Romania, pentru a facilita angajarile la fabrica de la Jucu, iar sindicatele nu au niciun motiv de ingrijorare in acest sens, a declarat, ministrul muncii, Paul Pacuraru. Pacuraru a precizat, dupa sedinta de Guvern de miercuri, in replica la acuzatiile liderului sindical Bogdan Hossu, potrivit carora Nokia ar fi cerut ministrului sa modifice legislatia muncii, pentru a "exploata" angajatii, ca s-a intalnit cu managerul companiei, dar acesta nu a cerut modificarea legilor din Romania.


Ministrul a spus ca, in timpul intalnirii, reprezentantul companiei de telefoane i-a prezentat planul de dezvoltare, evolutia numarului de angajati in viitorii ani, dar ca nu a solicitat modificarea legislatiei. Potrivit lui Pacuraru, managerul a recunoscut, insa, ca are cateva probleme organizatorice, referitoare la lucrul in ture sau schimburi si la naveta, dar ca deocamdata nu a inaintat nicio propunere de modificare a legilor romanesti. "Mi-a intarit faptul ca vor sa respecte legile din Romania", a conchis ministrul muncii.


Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat, marti, la Cluj, ca prin presiunea pe care o exercita asupra Guvernului pentru a obtine ridicarea limitei pentru numarul de ore de lucru, nu face altceva decat sa incerce sa dereglementeze piata muncii si sa isi transforme muncitorii in sclavi.


"Ni se pare anormal ca Nokia sa incerce o dereglementare pe piata muncii din Romania, in sensul in care, de fapt, doreste ca Ministerul Muncii, Guvernul actual, sa incerce o schimbare a Codului Muncii, practicand o noua forma de sclavagism, (...) incercandu-se sa se mareasca durata medie de lucru, (...) la 60 -70 de ore pe saptamana si folosind tineri, creand o problema pe termen mediu si lung asupra riscului profesional pentru aceste persoane. Nu mi se pare comportamentul cel mai adecvat", a afirmat Hossu, in cadrul unui briefing de presa.


In acelasi context, grupul finlandez Nokia a respins, miercuri, acuzatiile de "sclavie" lansate de Bogdan Hossu, precizand ca va respecta "standardele cele mai ridicate ale legislatiei muncii", conform AFP. "Nokia respinge cu fermitate declaratiile legate de programul de lucru, care ar putea fi prelungit intr-un fel incorect", a afirmat producatorul de telefoane mobile intr-un comunicat remis agentiei AFP, drept raspuns la declaratiile lui Hossu.


Uzina de la Jucu, care este subiectul unei vii polemici dupa decizia grupului Nokia de a inchide pana la jumatatea anului 2008 uzina de la Bochum, in Germania, pentru a-si muta productia in Romania, este rezultatul unei investitii de 60 milioane euro. Fabrica are 350 de angajati, Nokia planuind sa majoreze numarul de angajati la 3.500 pana la finele anului 2009.