Piata birourilor se muta spre vestul Romaniei

Joi, 14 August 2008, ora 11:49
2043 citiri

Chiriile medii pentru spatiile de birouri din zona de vest a Romaniei au inceput sa atinga aceleasi valori ca cele din Bucuresti, ajungand, in unele cazuri, sa le depaseasca, potrivit reprezentantilor retelei imobiliare RE/MAX, citati de Rompress.

"Chiria pentru spatiile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca a ajuns in luna iunie si la 25 euro/mp, fata de 20 euro/mp in ianuarie, respectiv 16 euro/mp in iunie 2007", a declarat Florin Popa, Broker/Owner al agentiei imobiliare clujene RE/MAX Class. In Bucuresti, chiria medie pentru spatiile de birouri de clasa A se situeaza, de un an, in jurul nivelului de 22 euro/mp.


Piata bucuresteana s-a stabilizat ca urmare a finalizarii unui numar semnificativ de proiecte de birouri, care au ajutat la scaderea presiunii asupra chiriilor. Mai mult, reprezentantii RE/MAX nu exclud posibilitatea scaderii chiriilor pentru spatiile de birouri din Bucuresti cu pana la 15 la suta.

Potrivit reprezentantilor RE/MAX, batalia pentru spatii de birouri s-a mutat in zona de vest, acesta fiind motivul pentru care chiriile au ajuns aici la niveluri comparabile sau chiar mai mari cu cele din Bucuresti.


"In Timisoara, numarul cladirilor de birouri este in crestere. Se construiesc tot mai multe imobile, cu suprafete medii de 1.000-1.500 mp si regim de inaltime mediu de P+3/P+4. Chiria incepe de la 10 euro/mp - pentru birourile clasa B si poate atinge 35-40 euro/mp", a declarat Luminita Schiopescu, de la RE/MAX EdyInvest Timisoara.

Zona de vest a atras numeroase investitii importante in ultima perioada, in special in productie, Nokia fiind cel mai cunoscut caz recent. Prin urmare, cererea de spatii de birouri a crescut rapid, iar chiriile au tinut pasul.

Specialistii RE/MAX estimeaza, totusi, o stabilizare a chiriilor pentru spatiile de birouri pana la sfarsitul anului, pe masura ce oferta va prinde din urma extinderea companiilor in provincie, unde stocul actual de spatii de birouri inca este dominat de cladiri vechi.

RE/MAX Romania face parte, conform prezentarii remise AGERPRES, din cea mai performanta retea imobiliara din intreaga lume - RE/MAX, un brand recunoscut la nivel international. Valoarea medie anuala a tranzactiilor retelei este de aproximativ 4,5 milioane dolari per agent imobiliar, cea mai ridicata din lume.

RE/MAX s-a extins in intreaga lume prin franciza. Reteaua este prezenta in 65 de tari si cuprinde peste 120.000 de agenti performanti, se precizeaza in prezentarea brandului.