Productia industriala din Ungaria a scazut cu 22,1% in mai

Marti, 07 Iulie 2009, ora 15:09
1162 citiri
Productia industriala din Ungaria a scazut cu 22,1% in mai

Productia industriala din Ungaria a scazut cu un ritm anual mai temperat in mai, comparativ cu luna precedenta, in contextul in care productia auto a scazut mai putin decat inainte, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

Productia a scazut cu 22,1%, comparativ cu mai 2008, dupa o scadere anuala de 25,3% in aprilie, cea mai mare din ultimii 20 de ani, arata datele preliminare publicate de institutul de statistica.

Productia a crescut cu 2,6%, in termeni lunari.

Majoritatea economiilor est-europene inregistreaza scaderi in conditiile in care prima recesiune globala de la Al Doilea Razboi Mondial a afectat cererea pentru exporturile din aceasta zona si a inchis fluxurile de capital.

Produsul intern brut al Ungariei ar putea sa scada cu 6,7% in 2009, cel mai mare declin din 1991.

Statele din zona euro cumpara 60% din marfurile produse in Ungaria, precum Audi sau Nokia.

In Romania, ultimele date disponibile arata ca productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in aprilie cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul contractiei severe a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare.

Productia industriala a scazut in aprilie pentru a saptea luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008. 

#capital, #exporturi, #productie , #stiri Nokia