Romania, tara europeana cu cea mai ieftina mana de lucru

Marti, 11 Martie 2008, ora 23:31
1659 citiri
Romania, tara europeana cu cea mai ieftina mana de lucru

Romania ramane tara europeana cu cea mai ieftina mana de lucru, motiv pentru care si relocarile in aceasta zona s-au accentuat in ultima vreme. Iar cel mai elocvent exemplu este cel al companiei Nokia, care a ales sa-si inchida fabrica din Bochum, Germania, la schimb cu deschiderea uneia in Romania, la Jucu.

Un studiu realizat de Technology Forecasters Inc. /TFI/ releva ca Romania are mana de lucru cea mai ieftina dintre toti membrii Uniunii Europene. Potrivit studiului, un muncitor roman calificat a castigat in 2005 circa 5.000 de dolari, comparativ cu peste 30.000 unul din Germania, tara care are mana de lucru cea mai scumpa din spatiul UE.

 

Charles Wade, consultant senior la TFI, a subliniat ca, dupa Ucraina - stat din afara UE, dar care a fost cuprins in studiu, ca si Rusia -, Romania constituie „cea de-a doua cea mai dorita locatie pentru productia la costuri mici in Europa de Est".

 

Infrastructura, o mare problema pentru investitori

 

Apetitul investitorilor pentru tara noastra se reflecta si in industria de componente auto, acolo unde costurile cu forta de munca sunt inca sub cele din multe tari europene.

 

Astfel, cele mai recente date arata ca, in Germania, un muncitor din industria productiei de componente auto este platit cu 30 de dolari/ora, in timp ce in Romania o persoana cu calificare similara primeste 12 dolari/ora. Ca si alte tari cuprinse in raport, Romania este un amestec de aspecte pozitive si altele care au nevoie de imbunatatiri: este competitiva din punctul de vedere al costurilor, dar salariile sunt in crestere si este in criza de mana de lucru calificata.

 

„Guvernul ofera un mediu fiscal prietenos, dar se mentin preocupari legate de coruptie si de protejarea proprietatii intelectuale. Infrastructura este inconstanta, fiind mai buna in partea de vest a tarii, dar mai putin solida in est", noteaza EMS Now.

 

„Nu ne-am dus in Romania pentru ca este mult mai bine decat in Polonia, spune Carsten barth, director de marketing al companiei Elcoteq, producatoare de subsiteme si componente. Potrivit acestuia alegerea investitiei de la Arad a fost motivata de asezarea strategica fata de Budapesta, locul unde sunt ansamblate in fabrica principala.

 

In final, cea mai mare problema in ce priveste delocalizarea in Romania, in special venind din Europa Occidentala, ar putea fi o reactie negativa in presa, cum s-a intamplat cu cazul Nokia. Lideri sindicali si guvernamentali germani au denuntat „capitalismul de caravana" al companiei finlandeze si au cerut boicotarea produselor sale pe plan national, invitand, totodata, Uniunea Europeana sa interzica acordul dintre Nokia si Romania, aminteste sursa citata.