Schimburile comerciale romano-finlandeze au atins circa 200 milioane de euro in 2006

Miercuri, 05 Septembrie 2007, ora 15:31
1093 citiri

Schimburile comerciale dintre Romania si Finlanda au ajuns la 189,3 milioane euro in anul 2006, exporturile romanesti catre tara nordica reprezentand 59,3 milioane euro, iar importurile din Finlanda au reprezentat 130 milioane euro, potrivit datelor oficialilor finlandezi.

Exporturile romanesti catre Finlanda au inregistrat o crestere de 26% anul trecut, comparativ cu 2005, iar importurile din Finlanda au urcat cu 42,2%, conform datelor Ministerului Afacerilor Externe din Finlanda, facute publice la o intalnire cu reprezentantii Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL).

Peste 40% dintre exporturile romanesti au constat in masini si echipamente, 33,4% au fost diverse produse manufacturiere, iar alte 20,5% au reprezentat exporturi de produse manufacturiere primare. Exporturile de materii prime catre Finlanda au reprezentat 1,9% din total.

Romania a importat din Finlanda in special masini si echipamente de transport (59,6%) si produse manufacturiere primare in proportie de 31,9%. Produsele chimice, alimentele si materiile prime, precum si produsele manufacturiere diverse au avut procente mai mici.

Pana in momentul de fata, in Romania au investit 86 de companii din Finlanda. Pe langa Nokia, care va investi in fabrica de la Cluj in jurul a 60 milioane euro, au mai investit companii precum Elcoteq (care produce componente electronice) si Karelia, care activeaza in industria lemnului. In plus, compania Ruukki va investi 35 milioane euro intr-o fabrica ce va produce componnte pentru constructii metalice in judetul Giurgiu.

O alta firma interesata sa lege parteneriate cu investitori romani a fost compania finlandeza Automaster, firma care activeaza in domeniul componetelor auto.

"In delegatie au fost companii finlandeze interesate de investitii in Romania, altele au fost interesate de comert, iar altii au venit sa caute aici parteneri. E greu de spus in ce sector se vor face investitii pentru ca asta depinde de companii. Va pot spune ca exista o firma finlandeza care este interesata de domeniul rasinilor", a spus Ministrul Comertului Exterior si Dezvoltarii din Finlanda, Paavo Vyrynen.

El a adaugat ca investitia Nokia in Romania reprezinta cea mai importanta legatura economica intre cele doua tari. "Sunt convins ca investitia Nokia in Romania va atrage pe viitor si alti muti investitori finlandezi", a mai spus el.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.