Tariceanu: Salariile romanilor nu pot ramane la un nivel scazut

Vineri, 16 Mai 2008, ora 11:44
1376 citiri
Tariceanu: Salariile romanilor nu pot ramane la un nivel scazut

Nivelul scazut al salariilor din Romania, care atrage multi investitori straini in tara, nu se poate mentine astfel, a declarat premierul roman Calin Popescu Tariceanu intr-un interviu acordat presei germane, preluat de AFP."Salariilor de la noi nu vor ramane scazute pentru totdeauna", a declarat el in interviul publicat in editia de vineri a cotidianului Sueddeutsche Zeitung, realizat in timpul unei vizite de saptamana aceasta a premierului in Germania.


"Cei care vin la noi numai datorita salariilor mici fac o greseala", a subliniat el, adaugand ca Romania cauta investitii "care sa creeze valoare".


Recent, salariatii uzinei Dacia (grupul Renault) de la Pitesti, au lansat o greva de amploare, cerand cresterea salariilor. Ei au obtinut o marire cu 28%, iar miscarea sociala s-a extins si in alte companii din regiune.


Salariul mediu net lunar a crescut semnificativ in ultimele luni in Romania, dar nu depaseste inca 330 de euro, un nivel cu mult inferior altor tari europene, scrie AFP.


Cel mai mare producator de telefoane din lume, Nokia, a anuntat anul trecut delocalizarea fabricii sale de la Bochum, Germania, in Romania, ceea ce a generat un val de nemultumire in randul clasei politice si opiniei publice germane.


"Nu am stiut ca va fi inchisa o fabrica din Germania", a explicat Tariceanu. "Scandalul inchiderii (fabricii - n.red.) din Germania a izbucnit abia dupa lansarea proiectului (de constructie a uzinei din Romania - n.red.)", a adaugat el.