Vanzarile de telefoane mobile scad, dar terminalele inteligente cresc

Vineri, 14 August 2009, ora 10:22
2495 citiri
Vanzarile de telefoane mobile scad, dar terminalele inteligente cresc

In trimestrul al doilea din 2009, vanzarile mondiale de telefoane mobile au scazut cu 6 procente, dar terminalele premium, scumpe, au crescut in vanzari cu 27%, spune compania de analiza Gartner in cel mai recent raport al pietei.

In total s-au vandut 286,1 milioane de telefoane, din care 40 de milioane de unitati au fost terminale smartphone. Ca si succes, terminalele premium cresc in vanzari mai repede decat telefoanele ultra-ieftine, in ciuda crizei economice.

Cel mai afectat domeniu pare sa fie segmentul mediu, unde multi se inghesuisera sa lanseze terminale, presupunand ca oamenii vor smartphone mai ieftin. De fapt, zona medie are o scadere serioasa a vanzarilor.

Telefoanele cu ecran tactil sau cele cu tastaturi Qwerty si functii business avansate au castigat piata, iar producatorii care s-au concentrat pe aceste segmente au vanzari in crestere. Cu ecran tactil se vand bine si terminalele de nivel mediu, spun analistii.

Per-total, industria resimte o scadere a preturilor medii ale terminalelor vandute. Vanzarile sunt sub presiune si din cauza crizei economice, din cauza problemelor din retail in general, dar si din cauza consumatorilor care nu mai sunt dispusi sa isi schimbe telefonul atat de rapid ca pina acuma.

Nokia ramane liderul industriei, atat ca total telefoane, cat si ca terminale inteligente. Totusi, liniile sale premium sunt relativ limitate si succesul vine pe gama business E Series. Se pare ca Nokia este pe cale sa renunte la Symbian si sa treaca la sistemul de operare Maemo (bazat pe Linux/Debian), folosit pentru Tableturile N800-N810, care permite o mai buna utilizare a ecranelor tactile.

Poate nu chiar o renuntare definitiva, dar sistemul nou e mai potrivit pentru terminale de tip iPhone sau Blackberry, cele mai cautate acum pe piata. Pentru conformitate, Nokia N97 s-a vandut in circa 500.000 de unitati in trimestrul 2 al 2009, Iphone a depasit (3G si 3GS) 5 milioane de bucati, iar Palm Pre doar 205.000 de telefoane.

Iphone 3GS a vandut 1 milion de terminale doar in primul week-end de la lansare, reaminteste Gartner. Samsung si LG au avut un trimestru foarte bun, Samsung a vandut 55 de milioane de telefoane, cu o crestere de 15 procente, iar LG 30,5 milioane, cu o crestere pina in 10%.

Gartner spune ca Samsung va continua anul acesta sa se apoprie de Nokia, iar LG tinde sa urce pe locul trei, in detrimetrul celorlalti competitori. Motorola ramane pe patru, inainte de Sony Ericsson care arata probleme destul de serioase.

Motorola a vandut 15,9 milioane de terminale, anunta telefoane Android si pare ca se mai redreseaza, iar Sony Ericsson a vandut 13,5 milioane de telefoane, o scadere de 41% comparat cu anul anterior. Se pare ca firma joint venture avea cele mai multe produse mid-range. Motorola pierde terenul cucerit in Europa, dar ramane bine pozitionata in Statele Unite.

Pe segmentul smartphone, dupa Nokia vine Blackberry, apoi iPhone, iar HTC a trecut pe locul patru (fara telefoanele produse sub alte branduri). Sistemul de operare Symbian are circa 51% din piata, Microsoft a pierdut teren, 9% cu Windows Mobile, Android are circa 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzari, #telefoane, #mobile, #smart, #phones , #stiri Nokia